Civilek a Pécs2010 program sikeréért*

Bár mind a felvezető években, mind 2010-ben számos civil kezdeményezés kapott támogatást a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban, számos olyan egyéniség és szervezet ténykedik a városban, amely mindezt nem mondhatja el magáról, mégis a maga eszközeivel sokat tesz a város és az EKF sikeréért. Ebbe a kategóriába sorolható Bognár László, Héder Sándor és Weinreich László alkotta „triumvirátus” is, amely évek óta jobbnál jobb ötleteket valósít meg.

Amikor Pécs elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, akkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mit tudunk mindehhez hozzátenni lehetőleg kis költségvetésből. Olyan eseményeket, akciókat szerveztünk, amelyek látványosak és ráirányítják a figyelmet valamire” – fogalmaz Weinreich László.

Az első akciók közé tartozott a Lakatposta, amely a Janus Pannonius utcai híres lakatfal sikerére építve speciális postai szolgáltatást kínált. Az ország több pontjáról érkeztek zárszerkezetek, és Baja városával még cseremegállapodást is sikerült kötni. Szintén a sikeres kezdeményezések és megvalósult projektek sorában említhető a Reklámhéthez 2007 óta kapcsolódó pécsi eseménysorozat, amely minden esztendőben egy a baranyai megyeszékhelyhez kötődő témát állított középpontba. A Pécs2010 OFF projekt számára nagy elismerést jelentett a Dunaújvárosi Expo vásárdíja 2009 őszén.

Talán az egyik legsikeresebb akciónk az volt a ReklámPécs során, amikor egy villámcsődület keretében a Cella Septichora Látogatóközpontban tartott konferencia ideje alatt diákokkal megtisztíttattuk az üvegtetejét, így nemcsak a tanácskozás részvevői, hanem a járókelők is elcsodálkoztak a hirtelen támadt ügybuzgalmon.

Weinreich László azonban nincs egyedül az ötletelésben: két szintén nagyon lelkes civil segíti munkáját. Egyikük Héder Sándor tréner és tanácsadó, aki kiválóan koordinálja a „triumvirátus” tevékenységét. A csapat harmadik tagja Bognár László, online kommunikációs szakember, blogger, az Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny győztese. Az ő találmánya a Pécsi sóhajok című kezdeményezés, amelynek lényege, hogy egy, a városról szóló történetet különböző emberek más és más nyelvre fordítanak le, s így terjed az interneten (jelenleg hét nyelven). 2007 decemberében a német Der Standard és a pozsonyi Új Szó című lapokban egy másik blogger „BDK” (aki nem más, mint Balla D. Károly József Attila-díjas költő) említi Bognár a Pécs2010 EKF programhoz kötődő akcióit.

Mivel a gyerekek nagy örömére közeleg a Mikulás és a karácsony, egy önkéntesekből és segítőkből álló csapat novemberben mikuláskonferenciát rendezett. December 5-én 16-19 óráig (helyszín: Pécs, Jókai tér 3.), az országban egyedülálló módon megtartott Mikulás Éjszakáján a gyermekek elleshetik, hogy miként készül a kedves, ősz szakállú, puttonyos ismerősük az ajándékosztásra. A karácsonyt megelőzően pedig egy villámcsődület (a Csillagszóró Akció) keretében a gyerekek meggyújtanak majd több csillagszórót, és a járókelőknek továbbadva elterjesztik az év legszebb ünnepének megkapó fényét.

* A cikk a  Pécs2010 hivatalos weboldalán 2010. december 4-én  azonos címmel jelent meg változatlan tartalommal.