Vajon a riporter vagy az életmód tanácsadó egészségesebb?

Vujity Tvrtko és Katus Attila küzdelme

2011.  július 22-én, pénteken, Pécsre látogat az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány Egy CSEpp Teszt – röviden ECSET – országjáró körútja. Az ECSET tizenegyedik állomásán Vujity Tvrtko és Katus Attila lesznek az alapítvány vendégei. A két népszerű személyiség azért vállalta a részvételt a szűrővizsgálaton, hogy ezzel is példát mutassanak és felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatokra, mint a cukorbetegség megelőzésének és korai felismerésének eszközére.

Katus Attila szerint a cukorbetegek számára előírt életmód az egészséges életmód.

„Tulajdonképpen minden embernek e szerint kéne élnie, akkor nem lenne ennyi „civilizációs” (helytelen életmód okozta) betegség a társadalomban”-mondja Attila, aki tavaly, az első ECSET-en is részt vett. Ahogyan Vujity Tvrtko is, aki mindig szívesen megy „haza” Pécsre és viszi magával egyre népesebb családját. A háromgyermekes apuka is fontosnak tartja, hogy családja minden tagja egészségesen éljen és a legkisebbek is sokat mozogjanak, sportoljanak, ami a megelőzés egyik leghatásosabb eszköze.

A szakemberek szerint a II-es típusú cukorbetegség megelőzésének legbiztosabb módja az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás.

Egy csepp figyelem

Egy csepp figyelem

A helyszínen az Elektronika 77 Kft. nővérei vércukorszintet, az Accutrend munkatársai koleszterint, a Dr. HU szakemberei pedig vérnyomást, testzsír százalékot, testtömeget, testmagasságot és haskörfogatot mérnek. A rizikó felmérés alapján a Smart Med képviselői kiszámolják, hogy kinek mennyire kell tartania a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint kialakulásától jelenlegi életmódja mellett.

Az országjáró körút célja elsősorban, hogy felébressze az egészségtudatosságot, illetve – az alapítvány célkitűzéseivel összhangban – felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, amely a legfrissebb felmérések szerint Magyarországon mintegy másfél millió embert érint; ebből körülbelül 750 ezren nem tudnak arról, hogy cukorbetegek.

Az országjáró körút verseny is egyben: őszre kiderül, hogy melyik Magyarország “legegészségesebb városa”. A díjat november 13-án vasárnap, a Syma Csarnokban, a hatodik Egy Csepp Világnapon adja át az Alapítvány. Tavaly a trófeát Szeged vitte el, Ördög Nóra vezetésével.

Pénteken mindenkit szeretettel vár Vujity Tvrtko, Katus Attila és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a pécsi Széchenyi téren 11 és 16 óra között.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Egyszer élünk. A cukorbetegség figyelmet követel.


www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany
www.egyszerelunk.blog.hu
www.egycseppfigyelem.hu