Életképek és korhű élet a Hamerli Házban

Kinek kell időgép amikor könnyebben is lehet utazni az időben. Múltidézés, hamisítatlan harmincas évek hangulata. A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából a pécsi Hamerli Ház egy napra újra benépesült. A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár lelkes önkéntesei segítették a látogatókat visszarepíteni a múltba.

Hamerli Család

Hamerli Ház, Hamerli Család

A játékos időutazás keretében találkozhattunk számos, a családhoz kötődő személlyel, így a nap folyamán fel-feltűnt: Hamerli Antal, Hamerli Stefánia, Hamerli Teréz, Geiger Kálmán, Gosztonyi Erzsébet, Schwarz Irma, és az udvaros, Udvaros Géza. Az önkénteseket a Kovács Kata Kreációk ruhakölteményei egy csapásra dívává változtatták, így a ruhaköltemények is hozzájárultak a kalandozáshoz. Könnyed játék közepette közel nyolcvan évet ugrottak hátra a szervezők és a látogatók az időben. Az udvaros újra sepregetett az udvaron, Hamerliék és a barátaik tettek-vettek a házban és fogadták a vendégeket.

Udvaros Géza

Az udvaros: Udvaros Géza

A Korhű öltözetnek és az átgondolt szervezésnek hála, a kiállítások és az épület hangulata felejthetetlen élményben részesítette a résztvevőket. Ízelítőt kaptunk, milyen lehetett akkoriban. Korhű ruhás „szerepjáték” eddig nem nagyon volt a városban. A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter ötlete alapján, önkénteses csapattal kivitelezett rendezvény Pécsett egyedi hangulatot varázsolt a kultúrát és helytörténetet kedvelő látogatóknak. A jelmezes forgatagon kívül több kiállítás és a Hetedhéthatár irodalmi olvasó is szórakoztatta a látogatókat, bemutatva ezzel az épület kihasználhatóságát. A Hamerli ház idén másodszor vált láthatóvá a nagyközönség előtt, a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretein belül. Korábban a Kulturális Örökség Napjai keretében volt látogatható az épület, mely a tervek szerint hamarosan újra könyvtárként fog működni. Reméljük lesz még hasonló program a Hamerli Házban és ismét utazhatunk térben és időben.

Geiger Kálmán

Geiger Kálmán a Mecseki Itóka feltalálója