Gondolatok egérlyukból és vagináról

Újabb sikerdarabok a Pécsi Harmadik Színházban

Középkorú orosz hivatalnok szánalmas-groteszk elmélkedései, majd pedig a női szexualitás titokzatosságának dicsérete – ezzel várja közönségét jövő héten a Pécsi Harmadik Színház.  Február 21-én, kedden 19 órától a budapesti Komédium Színház Feljegyzések az egérlyukból című előadását tekinthetik meg a nézők. Február 25-én, szombaton este 7 órakor pedig ismét A vagina monológok című darabot viszik színre.

A Pécsi Harmadik Színházban most másodszor mutatják be a Dosztojevszkij azonos című kisregénye alapján készült Feljegyzések az egérlyukból című színpadi játékot. Az orosz író közvetlenül a Bűn és bűnhődés megalkotása előtt írta meg főhőse, Zuvoljov történetét. A negyvenes kishivatalnok „egérlyukából”, azaz nyomorúságos otthonából visszavonultan bírálja a világot, ott elmélkedik egyetemesen megválaszolhatatlan filozófiai kérdésekről.

Az eredetileg többszereplős regényből készült monodrámát Lux Ádám nagyszerű alakítása teszi élvezhetővé.  A főhőst alakító színész örül annak, hogy a darabot a pécsi közönség másodszorra is láthatja. Azt mondja, nem könnyű egyedül lekötni a nézőket, éppen ezért igazi kihívás számára egy ilyen összetett-ellentmondásos figura alakítása: – Röviden úgy jellemezhetném a főhős, Zuvoljov szerepét – mondja -, hogy ilyen lehetőségekért érdemes ezt a pályát választani. Elképesztően izgalmas nyomon követni, milyen úton jut el ez az igazi dosztojevszkiji figura, ez a kishivatalnok a teljes világ- és embergyűlölettől odáig, hogy azt mondja: “Az az alapvető, szeresd a többieket úgy, mint önmagadat. Ez a legfontosabb, sőt ez minden“.

Feljegyzések az egérlyukból

Feljegyzések az egérlyukból

Február 25-én, szombaton pedig három hölgy veszi birtokba a Pécsi Harmadik Színház színpadát: Dévényi Ildikó, Nyertes Zsuzsa és Xantus Barbara. Az Eve Ensler A vagina monológok című könyve alapján írt színműben nyíltan vallanak a női szexualitásról, a gyengébbik nem erotikus fantáziáiról, vágyairól, a gyönyörről és az erőszakról. A New York-i írónő és feminista könyvének megszületéséhez több mint kétszáz különféle nő interjúban vallott legféltettebb titkaikról. E titkokra pedig világszerte rengetegen kíváncsiak: a vagina monológokat eddig több mint 20 ország színházaiban játszották folyamatos sikerrel.  A Pécsi Harmadik Színház közönsége már többször is láthatta a darabot, amely most épp a nagy sikerre való tekintettel még egyszer színre kerül.

A vagina monológok

A vagina monológok