Némelyik pártfogolt még sosem járt étteremben – elkezdődött a T.É.T.-tréning

Második hete tart Pécsett az a komplett szociális kompetenciafejlesztő tréning, melyen pártfogó felügyelet alatt álló fiatalok és felnőttek vesznek részt. A tréning a „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) elnevezésű integrációs program része, mely baranyai bűnelkövetők társadalomba való visszailleszkedését segíti.

17 férfi és 2 nő – mind pártfogoltak: ők járnak a T.É.T. első kompetenciafejlesztő tréningjére. Szinte mind fiatalok, akiknek az élete kisiklott. A legtöbbjük börtönviselt. Az egyik fiatalember a húszas évei elején jár. Azt mondja, ő nem ült; drogozás és garázdaság miatt áll pártfogó felügyelet alatt. Épp a pártfogója hívta fel figyelmét erre a programra, s tudja, hogy pillanatnyilag ez az egyetlen lehetősége, hiszen hat éve munkanélküli. Itt az volt a legnehezebb számára, hogy zárkózott természete ellenére meg tudjon nyílni a társai előtt.

A tréning két héten át tart. A szakképzett trénerek egyike, Balogh Anikó szerint a tematikát a célcsoport sajátosságaihoz illesztették: – Az első héten önismerettel, kommunikációval és konfliktuskezeléssel foglalkoztunk, míg a tréning második felében életvezetési tanácsokkal látjuk el a pártfogoltakat. Fontos, hogy azokat az alapkompetenciákat erősítsük, melyek segítik majd őket a világban való eligazodásban, a társadalomba való visszailleszkedésben. A legnehezebb a bizalom kiépítése volt: el kellett jutnunk velük odáig, hogy elhiggyék: ami itt a teremben történik, mindvégig a csoport belső ügye marad.

A résztvevők az egyéni feladatok mellett páros és kiscsoportos – többnyire szituációs – gyakorlatok során tanulják az egymással való együttműködést. Az egyik gyakorlatnak például – melynek során a résztvevők négyfős csoportokban alkották meg a képzeletbeli saját éttermük étlapját – kettős haszna is volt: egyrészt a csoportban többen is vannak, akik még sosem jártak étteremben, s társaiktól végre megtudhatták, milyen is egy étterem belülről. Másrészt pedig ez a feladat ahhoz is kapcsolódik, hogy a majdani OKJ-s képzések során a pártfogoltak szakácsnak is tanulhatnak. Ha pedig új szakmával a kezükben sikerül majd elhelyezkedniük, a T.É.T.-nek köszönhetően rendbejöhet az egész életük.    

A „Tudás-Érték-Tapasztalat integrációs programot” 2012. február 23-án nyitókonferencia és szakmai beszélgetés indítja hivatalosan is útjára. A rendezvény rangját jelzi, hogy azon részt vesz dr. Kunfalvi Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának főigazgatója is.