Időben felkelni, egyhelyben figyelni, csakis szünetben cigizni

Befejeződött a „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) program első szociális kompetenciafejlesztő tréningje Pécsett. 18 baranyai bűnelkövető sikerrel vette a képzést lezáró vizsgákat is. Számukra tehát továbbra is nyitva áll az út afelé, hogy akár fél éven belül új szakmát szerezzenek.

– Elfáradtak! – osztja meg Scholtz Péter, a T.É.T. szakmai vezetője a pártfogoltak visszajelzéseit a tréningről. – Mi viszont egyértelműen látjuk: volt értelme. Azon túl, hogy a résztvevőket kommunikációs, konfliktuskezelési és életvezetési tanácsokkal láttuk el, hozzászoktak például ahhoz, hogy reggelente időben felkeljenek, időre megérkezzenek; megtanulták, hogy csak akkor mehetnek ki dohányozni, amikor arra engedélyt kapnak. Ez mind fontos ahhoz, hogy tavasztól részt vehessenek OKJ-s képzéseken, és persze hogy a majdani munkahelyükön is helyt tudjanak állni.

A T.É.T. szakmai stábja tudta, hogy ezeket az embereket csakis az azonnali sikerélmény motiválja, így a tréning mindkét blokkját szertartásos vizsga zárta. A sikeresen teljesítők oklevelet kaptak, melynek birtokában tavasszal egy képzési szinttel feljebb léphetnek. Ők a szervezők szerint önmagában csak a tanulásért nem vállalták volna a T.É.T.-ben való részvételt: nekik az számít igazán, hogy az utógondozás keretében többen munkához is juthatnak. A pénzkereset az ő esetükben ugyanis szó szerint létkérdés.

A program első blokkját követő konferencián a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának főigazgatója azt mondta, az efféle programok hatékonyan egészítik ki a szolgálat munkáját. – 2011-ben országosan közel 40.000-en részesültek pártfogó felügyeletben, míg az utógondozást több mint 2.300 fő vette igénybe – sorolta dr. Kunfalvi Zoltán. – Maximálisan támogatjuk az alternatív szankciókat, mert segítenek, hogy a bűnelkövetők társadalomba való visszailleszkedése minél sokrétűbben valósuljon meg. Látható, hogy kizárólag a megtorlásra irányuló büntetőpolitika nem vezet eredményre, és a társadalom részéről is egyre erősebb az elvárás, hogy ne csak elzárjuk a bűnelkövetőket a társadalomtól, hanem utána vissza is tudjuk terelni őket az átlagos, normális életbe.  A T.É.T. program kiválóan illeszkedik ehhez a célhoz.

A „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) elnevezésű integrációs program célja az, hogy baranyai bűnelkövetők sikeresen visszailleszkedjenek a társadalomba. A 109.115.550 forintos TÁMOP-támogatás révén a T.É.T. szakmai stábja 32 hónapon keresztül segíti a pártfogoltakat annak érdekében, hogy azok felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal, megváltozzanak, idővel munkába is álljanak. A program célja továbbá, hogy a peremre szorultak és a társadalom ne kölcsönösen ellenségesen viszonyuljanak egymáshoz.