Százesztendős Örkény és százesztendős álom. A POSzT-ra és a jövő évadra készül a Pécsi Harmadik Színház

Idén is ott lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Pécsi Harmadik Színház. A teátrum a vadonatúj Örkény-produkcióját adja elő a rangos fesztiválon. Az E kor nekünk szülőnk és megölőnk című előadás június 8-án 18 órakor kerül színre a Harmadik Színházban – az úgynevezett OFF-programok között.

A Színház egyébként már a következő évadot tervezi. Ami már most biztos: ismét gazdag kínálattal várja a legkisebb színházlátogatókat is. Aki kellően szemfüles, az most még idei áron vásárolhat a jövő évadra gyermekbérletet…

Vannak írók, színházak és rendezők, akik hívószavai egymásnak. Amilyen Örkény István, a Pécsi Harmadik Színház és Vincze János – ezekkel a szavakkal népszerűsítik a POSzT szervezői az E kor nekünk szülőnk és megölőnk című előadást. És valóban: Vincze János, a pécsi teátrum igazgatója már sokadik alkalommal rendez előadást Örkény műveiből. Ezt a legújabb darabot igazán átütő sikerrel mutatták be – ez év április vége óta olyannyira sokan voltak kíváncsiak a drámarészletekből, egypercesekből, filmforgatókönyvből és prózai írások részleteiből létrehozott színpadi játékra, hogy minden előadás teltházas volt. A – rendezőt idézve – öntörvényű előadás egy üres porondon játszódik, ahol cirkuszi jelenetek követik egymást, mégpedig meghökkentő ritmusban. A bohóc könnyed mutatványa nevetésre bírja a közönséget, majd ezt egy csapásra mély érzelmek ellenpontozzák. Mindez az örkényi iróniával és az értelmező szerepű zenével-tánccal fűszerezve ezúttal is garantált színházi élményt ígér a közönségnek. – Bár épp egy évszázada született a Kossuth-díjas író – mondja Vincze János -, ez az előadás mégsem amolyan századik évfordulós emlékműsor akar lenni. Sokkal inkább – Örkény szavaival élve – „kollektív nemzeti önvizsgálat, közös megrendüléseink színpadi ábrázolása”.

Ami a Pécsi Harmadik Színház következő évadát illeti, 2.100 forintos engedményes árért még rendelhető rá gyermekbérlet. Azzal majd három darabot nézhetnek meg a picik és a picit nagyobbak. Az egyik a Játsszunk pantomimet című, szavak nélküli interaktív játék, melyben Dvorák Gábor pantomimművésztől a láthatatlan élőlények és tárgyak ábrázolásának titkait lesheti el a közönség. Az előadás egy nagy közös varázslás a gesztusok segítségével; vidám jelenetek együttese, melyben mindenki együtt kacaghat – többek között az emberi butaságon…

Attól, hogy valaki hosszú esztendőkön át alszik, még történhetnek vele érdekes dolgok! Ott van például az álma, melyet senki kívülálló nem láthat, csak ő maga. Lelkét csakis az nyithatja meg, aki értelmet ad álmainak: a Herceg. És a Herceg valóban jő, ahogy a hagyomány diktálja – ám szembetalálkozik egy másik hagyománnyal, melyet – az egyszerűség kedvéért – nevezzünk szerelemnek. Hogy e két vasöklű hagyomány bunyójából végül ki kerül ki győztesként, az kiderül a Csipkerózsika című koncertmeséből, a Pécsi Harmadik Színház új bemutatójából.

Angyalbárányok – ez pedig annak a bábos meseelőadásnak a címe, melyet Écsi Gyöngyi Meseszínháza visz színre, és amely szintén megtekinthető lesz a gyermekbérlettel. Ez az oktató-nevelő célzatú darab egy népmesén alapszik. Ízes tájszólással színezve mesél a legkisebb és legszegényebb pásztorlegényről, aki a bátorságának és nagylelkűségének köszönhetően olyan utakat is megjárhat, amelyeken halandók nem fordulhatnak meg. – Azért választottam ezt a szókincset, nyelvjárást és témát – mondja a színésznő Écsi Gyöngyi -, hogy egy szokatlan világba vezessem a közönséget. A városi gyerekek számára eleinte furcsa ez a közeg, de pillanatok alatt otthon érzik magukat benne. Észreveszik ugyanis, hogy ebben a világban sokkal több a líra, a humor és a játék, mint ott, ahonnan jöttek, és ahol ömlesztve zúdul rájuk az ezernyi kábítás és csábítás. Tudatosan törekszem arra, hogy helyrerakjam bennük ezt a felfordult rendet.