KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS LISZTFÚJÁSSAL ÉS HEGYIPÖRKÖLTTEL – „ÉLET-TÉR NAP” A PÉCSI GYÖRGY-TELEPEN

Közösségi napon búcsúztatták a nyarat a pécsi György-telep hátrányos helyzetű lakosai. Főzőversennyel, táncházzal és gyermekprogramokkal várták őket a szervezők a helyi Máltai Jelenlét Programiroda épületében. Az „Élet-tér Napon”, melyre pályázat biztosított lehetőséget, György-telep szinte valamennyi lakosa részt vett.

„Az elefánt a tóparton kocogott, és nem vette észre szegény pocokot…” – mosolygó gyermekek figyelték az állatokról szóló bábelőadást a Máltai Jelenlét Programiroda zsúfolt termében. Közben az épület mögül vidám anekdotázás hallatszott és ételillat áradt: a György-telepen élő asszonyok és férfiak bográcsban halászlevet, babgulyást vagy pörköltet készítettek. A főzőverseny „Aranycsapatának” főszakácsa, Bogdán Istvánné azt mondta, a hegyipörköltet a konyhában nem lehet ilyen ízletesre elkészíteni: – A hegyipörkölt akkor a legfinomabb, amikor bográcsban fő. Régen a pásztorok készítették fenn a hegyen. Reméljük, sokan megkóstolják!

A bábelőadás után a telepen élő fiatal nők a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival együtt aszfaltrajzolásra, arcfestésre, sorversenyekre hívták a gyerekeket. Az egymással versengő csapatok semmilyen feladattól nem riadtak vissza: nagy erővel és még nagyobb lelkesedéssel fújták ki a lisztet a tányérból. A győztes egy tíz év körüli kislány lett: fülig lisztesen.

– Szívesen segítettünk a máltaiaknak kitalálni a sorverseny feladatait – mondta Bogdán Rózsa, aki tíz éve él a telepen élettársával és nevelt lányával. – Ugyanis ha segítségre szorulunk, mi is mindig számíthatunk rájuk, legyen szó telefonálásról, ügyintézésről, vagy akár gyermekneveléssel kapcsolatos dolgokról.  Sok nehéz sorsú ember él itt, sokan nem tudnak lépést tartani a mindennapi élettel. Jó, hogy van ez a mai „Élet-tér Nap”, hiszen egyébként nem túl nagy az összetartás az itt élő körülbelül 40 család között. Legfeljebb a gyerekeknek szervezünk néhanapján egy-egy programot, de most végre a felnőttek is együtt lehetnek!

Fehér Angéla, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat György-telepen dolgozó szociális munkása szerint az „Élet-tér Nap” messze túlmutatott a főzésen, sorversenyen és táncházon: – Ez igazán jól sikerült, családokat megmozgató közösségi rendezvény volt. Ma fontos lépést tettünk azirányba, hogy a György-telepen élő közösség jobban összetartson. A programot megelőző napon például a helyiek estig takarítottak, gyomláltak, hogy a közösségi napra minden rendben legyen. Mindnyájan magukénak érezték feladatot. Itt öt éve nem volt ilyen!

A Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza „Élet-tér” – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért elnevezésű projektje két éven át, összesen hatszáz embernek igyekszik segíteni: a fiataloknak a felelős párválasztásban, a házasságkötéssel és a gyermekvállalással kapcsolatos általános szemlélet javításán, a kisgyermekes családoknak életminőségük javulásában, valamint a helyi kisközösségek kialakításában, aktivizálásában, összetartó erejük növelésében.