Reménység Alapítvány: Nem hagyják magukra a megváltozott munkaképességűeket

Rehabilitációs napot tartott szerdán a Reménység Alapítvány Bázis Addiktológiai Szolgálata Pécsett. A szervezet – amelynek helyi központjában „A Reménység Alapítvány infrastrukturális fejlesztése Pécsett” című pályázat keretében nappali ellátást biztosító intézményt alakítottak ki – azért tartotta fontosnak ezt a fórumot, mert az idei évben jócskán módosult a megváltozott munkaképességűek ellátását érintő szabályozás.

A szakmai fórumra is a Reménység Gyermeksegély és Rehabiltációs Alapítvány szóbanforgó, 6.327.703 forintos pályázati támogatásának köszönhetően kerülhetett sor. A célja pedig a rehabilitációs foglalkoztatás munkaerő-piaci esélyeinek bemutatása, és a területen történt változások nyomonkövetése volt.

Varga Zsuzsanna ötvenkét éves. Azt mondja, az ő életét szinte ellehetetlenítette a 2012. január 1-je óta érvényes szabályozás: – Tizenkét éve baleset ért, a kezem súlyosan sérült. Emiatt eddig rokkantnyugdíjas voltam, de aközben azért tudtam egy kicsit dolgozni. Tavaly sajnos elvesztettem az állásomat, s azóta reményem sincs arra, hogy olyan munkát találjak, amelyet a sérülésem mellett el tudok végezni. Dacára annak, hogy az orvosi szakvélemény szerint rosszabbodott az állapotom, ez év eleje óta mindössze 25.000 Ft-ot kapok. Ebből esélyem sincs megélni!

A Rehabilitációs Nap szervezői arra vállalkoztak, hogy az új szabályozást mind a hatóságok, mind a megváltozott munkaképességűek, mind pedig az utóbbiakat támogató nonprofit szervezetek szempontjából értelmezik. A rehabilitációs felülvizsgálatokat érintő változásokat, az azokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat a Baranya Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének igazgatója, Dr. Fekecs Tamás foglalta össze.

A Reménység Alapítvány a Rehabilitációs Napra klienseit és a partnerintézményeinek képviselőit is meghívta. A Bázis Szolgálat intézményvezetője hangsúlyozta, fontosnak tartották, hogy a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését illetően megoldási lehetőségeket is felvázoljanak a konferencián. – Munkaerő-piaci szolgáltató szervezeteket is meghívtunk a rendezvényre, hogy ők is bemutathassák a tevékenységüket – mondja Benyes Rita. – Az előadások után pedig az Alul semmi című filmet vetítettük le a résztvevőknek, amely sajátos megközelítésben mutatja be a munkanélküli létet, az abból való kilábalást. Abban bízunk, hogy a Rehabilitációs Nap információi, az itt megismert szervezetek nagyban segítik majd a klienseinket problémáik megoldásában: például ezután jobban átlátják az ellátások intézésének vagy a munkakeresésnek a menetét. Szolgálatunk szenvedélybetegekkel végzett bio-pszicho-szociális kezelésének ugyanis ez is egyik fő célja.