HULLADÉKPAPÍRBÓL FÜZET, FILMEKBŐL MERÍTETT LELKI TÁMASZ – KICSIKET ÉS NAGYOKAT IS VÁRT AZ ÉLET-TÉR

Kreatív technikák elsajátítására – többek között hulladékok újrahasznosítására – tanították a gyerekeket Pécsett, a Civil Közösségek Háza udvarán és az Esélyek Házában. Közben a felnőtteket ingyenes filmvetítésre hívták a Sansz Filmklubba. Az Élet-Tér elnevezésű programsorozat ezúttal a belvárosi bázisra várta az érdeklődőket.

A párválasztás és a gyermekvállalás felelősségének tudatosítása, a kisgyermekes családok életminőségének javítása, valamint a helyi kisközösségek összetartó erejének növelése – e három fő cél mentén zajlik a Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza „Élet-tér” – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért című, kétéves projektje. A számos rendezvény és szolgáltatás három pécsi bázison zajlik: György-telepen, Gyárvárosban és a belvárosban.

A legutóbbi alkalommal akár egész családok találhattak maguknak elfoglaltságot: miközben a felnőttek filmet néztek, a gyerekek kreatív klubban barkácsolhattak. Az egyik asztal mellett óvodás és kisiskolás gyerekek szorgoskodtak, színes, préselt őszi falevelekből képeket készítettek. A másik asztalnál már nagyobb gyerekek dolgoztak. Ivusza Alexandra Gyárvárosban lakik, oda is jár iskolába. Azt mondta, gyakran megfordul a lakóhelyéhez közeli Menedék nevű ifjúsági klubban – onnan kísérték most önkéntesek a barkácsolásra. – Szív alakú jegyzetfüzetet készítek – mutatta Alexandra. – De nem magamnak! Odaajándékozom az anyukámnak.

Pataki Erika, a pécsi ReArt Műhely alkotója kreatív újrahasznosítási praktikákat mutatott a gyerekeknek: – A kis füzetet, amit készítünk, mi re-füzetnek nevezzük, mert irodai hulladékpapírból vagy használt könyvtári katalógus-cédulákból készül. De azt is megmutatom a gyerekeknek, hogyan hajtogathatnak például kávészacskóból pénztárcát.

A Sansz Filmklubban eközben az est házigazdája illatos teával kínálta az egybegyűlteket, és ismertette a kiválasztott alkotást. A kétheti rendszerességgel működő klubban mindig egy aktuális világnaphoz kötődően vetítenek filmet. – Októberben van a lelki egészség világnapja – mondta Koska Éva -, és ehhez kapcsolódóan egy skandináv alkotást, a Happy, happy címűt hoztam ma el. Családon és párkapcsolaton belüli örömökről-viszontagságokról szól. Nekem ez a film nagyon kedves. Azt szeretném vele üzenni a közönségnek, hogy ne csak a pénzkeresetről, a mindennapi monotóniáról és küzdelmekről szóljon az életünk! Fontos, hogy folyamatosan ápoljuk a kapcsolatainkat, és időnként kicsit a magunk lelkével is törődjünk.

A filmvetítést rendszerint kötetlen beszélgetés követi. A szervezők szerint mindig nagy az érdeklődés az egyébként ingyenes filmklubra. A legközelebbi október 31-én lesz, mégpedig a tolerancia nemzetközi napja jegyében. Az akkorra tervezett film, a Jób lázadása egy Magyarországon élő zsidó házaspár, és örökbe fogadott katolikus kisfiuk, Lackó történetéről szól.