ÚJ ESÉLLYEL A MUNKAERŐ-PIACON – TRÉNING ORMÁNSÁGI MUNKANÉLKÜLIEKNEK

Munkaerő-piaci tréninggel készülhettek fel ormánsági munkanélküliek arra, miként kell viselkedniük állásinterjún, hogyan írjanak önéletrajzot, és általában hogyan találhatnak maguknak nagyobb sikerrel állást. Az Ifjúságért Egyesület sellyei kistérségben megvalósuló, „Mindenre van megoldás” című modellprogramja Sámodon kínálta fel e lehetőséget a hátrányos helyzetű embereknek. A képzésen tizenketten vettek részt.

Az önismeret hiánya, a motiválatlanság, valamint a kommunikációs és kapcsolatteremtő készség fejletlensége – ezek voltak a legfőbb gondok, amelyeken a munkaerő-piaci tréning segíteni igyekezett. A sámodi faluházban megrendezett képzésen hátrányos helyzetű helyi munkanélküliek vettek részt.

– Egy fontos szabályt mindjárt a tréning elején kikötöttünk – mondja Niedermüller Renáta, a tréning vezetője. – Leszögeztük, hogy mindenki beszélhet az érzéseiről, de csakis ítélkezésmentesen, egymást nem minősítve! Eközben az volt a jó, hogy mindenki elgondolkodott saját magáról, és felismerhette azokat a jellemzőit, amelyeket erősítenie kell annak érdekében, hogy minél nagyobb esélyekkel indulhasson a munkaerő-piacon. Ami már a jelen tréning során is egyértelműen érzékelhető volt, az az önbizalom és az önbecsülés erősödése – és ezt mi jelentős sikernek tartjuk.

Sikerekre pedig nagy szükség mutatkozik, hiszen a lehetséges munkavállalók munkaerő-piacra való visszatérését számos tényező hátráltatja: a szakemberek tapasztalata szerint a „kisfalusi” álláskeresők jellemzően a lakhelyükön, illetve annak közvetlen közelében keresnek munkát. Ott azonban kevés az álláskeresőket tartósan foglalkoztatni képes vállalkozás, így a lakosság jelentős részének – jobb híján – a közfoglalkoztatási programok és az idényjellegű mezőgazdasági munkák jelentenek megoldást. A tréningen részt vevők azonban bíznak abban, hogy végre jelentősen növelik az esélyeiket, hiszen mostantól kezdve sokkal tudatosabban állnak majd neki a munkakeresésnek. A projekt szervezői pedig remélik, hogy a jelenleg még munka nélkül lévők – jövőképpel a fejükben és kész önéletrajzzal a kezükben – ezután könnyebben juthatnak munkához.

Az Ifjúságért Egyesület Mindenre van megoldás elnevezésű projektje 58.294.805 forintos támogatásból valósul meg, két éven át. Célja, hogy a szegénységben élő egyéneknek és családoknak nyújtott komplex támogatással hozzájáruljon a hatékony háztartás-gazdálkodásukhoz, adósságterheik megfelelő kezeléséhez, tartozásaik rendezéséhez, mégpedig úgy, hogy ezzel párhuzamosan a munkaerő-piaci helyzetük is javuljon. A projekt megvalósítói a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Szociális Háló Egyesület.