ÚJ BÁZIS EGY ÚJ ÉLETÉRT – CSALÁDIAS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT SEGÍTIK A BAJBAJUTOTTAKAT PÉCSETT

Csoportterápia, egyéni kezelés, szociális ügyintézés, de akár mozi- és színházlátogatás vagy kirándulás – mindez mostantól Pécsett is elérhető azok számára, akik a városban és vonzáskörzetében munkanélküliséggel küzdenek, börtönviseltek, vagy gyermeküket egyedül nevelik, és szociális problémáik mellett mentális gondjaikkal is segítségért fordulnak a Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítványhoz. A 6.411.609 forintos pályázati támogatásból létrehozott Bázis Addiktológiai Szolgálat nappali intézménye Pécsett a Megye utcában várja klienseit.

Az addiktológiai szolgálat újonnan létrehozott központjában családias körülmények fogadják a segítséget kérőket. Öt szakember dolgozik azon, hogy az ügyfelek gyakran kényes gondjaira diszkrét, hatékony és hosszútávú megoldást találjanak.

– Az a tapasztalatunk, hogy a legtöbb hozzánk forduló és tőlünk segítséget kérő embernek az a jobb, ha az otthonához közel eső helyen, nappali ellátás keretében foglalkozunk vele – mondja Horváth Tibor, a Bázis szakmai vezetője. – Sokan ugyanis éppen azért nem tudják vállalni az intézményi „bentlakásos” kezelést, mert például kisgyermekük van, beteg hozzátartozójukat ápolják otthon, vagy épp a munkahelyüket féltik. Ugyanakkor felismerik azt, hogy átfogó pszico-szociális rehabilitációra van szükségük. Mi ezeket a tényezőket szem előtt tartva építettük fel a Bázis tevékenységét.

Az Addiktológiai Szolgálat Megye utcai telephelyét pályázati támogatással alakították ki. A tágas közösségi tér egyéni kezelések, csoportfoglalkozások, közösségi programok jól bevált helyszíne lett. Filmklub, kreatív foglalkozások, de kötetlen találkozások is zajlanak itt rendszeresen. A csoportszobában naponta egy vagy két kiscsoportos foglalkozást tartanak, melyek témái többek között a változás szükségszerűsége és lehetősége, a női szerepek, hatékony kommunikációs és önérvényesítési technikák. Az egyik irodahelyiségben pedig egyéni mentorálás folyik.

K. Juditot 2010 áprilisában kereste fel a Bázis egyik munkatársa alkoholproblémái súlyosbodásának okán. Őt akkor a Pszichiátriai Klinikán detoxifikálták. 2011-ig rendszeresen részt vett a Bázis nyújtotta egyéni konzultációkon és csoportterápiákon. – Nagyon sokat kaptam az úgynevezett józanság-megtartó csoportban és a női csoportban – mondja. – A Bázis által szervezett családi nap pedig felejthetetlen élményt nyújtott. Mindenképpen megérte elfogadnom a segítséget, hiszen végre emberi kapcsolatokat tudok kialakítani, az életem pedig azóta folyamatosan rendeződik.

A rehabilitációs szakemberek fontosnak tartják, hogy a hozzájuk segítségért fordulóknak a szigorúan vett tanácsadási alkalmakon túl egyéb szabadidős programlehetőségeket is biztosítsanak. Ezekből pedig az elmúlt hetekben-hónapokban akadt bőven: nemrég a malomvölgyi tónál családi napon lehettek együtt a kliensek, a szakemberek és azok családtagjai, de moziban, színházban is voltak már együtt. December közepére pedig karácsonyi kézműveskedést terveznek: az ünnepi készülődés jegyében karácsonyi díszeket, ajándékokat készíthetnek majd a Bázis mentoráltjai az új központ közösségi termében.