KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS FILMEKKEL – MÉDIAMŰHELYEK MUTATKOZTAK BE PÉCSETT

A média eszköztárának lehetőségei az ifjúsági közösségi munkában – erről a kérdéskörről cseréltek tapasztalatokat fiatalok a pécsi Civil Közösségek Házában. A beszélgetés az „Élet-Tér – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért” című projekt „Ti hogyan csináljátok” szakmai műhelysorozat részét képezte.

A szervezők az ország különböző pontjain kisközösségekben fiatalok és önkéntesek által működtetett médiaműhelyek képviselőit hívták meg, hogy bemutassák az elkészült alkotásokat és megosszák egymással tapasztalataikat, náluk hogyan sikerült jó közösséget kovácsolni a filmezés és fotózás által.

A Gödöllő és Hatvan között félúton fekvő Bag község mellett található egy cigánytelep – mintegy ötszáz nélkülöző lakossal. Helyi fiatalok és budapesti egyetemisták egymással karöltve azon dolgoznak, hogy a telepen élőket filmek forgatásába vonják be. – Kortárs budapesti és sorstárs bagi mentoraink vannak, akik rendszeresen foglalkoznak a 15-26 év közötti telepi fiatalokkal – mondja Kerényi Máté, a BAGázs Közhasznú Egyesület önkéntese. – Sokféle módon küzdünk azért, hogy a bagi cigánytelepen élő fiatalok célokat fogalmazzanak meg maguknak, azok eléréséért valóban tegyenek is lépéseket, és ezáltal növeljék a választási lehetőségeiket. A filmkészítés nálunk például nagyon bevált eszköz erre. Sok tehetséges fiatalt találtunk, akik igazán élvezik a filmezést. Ők azok, akik hitelesen képesek dokumentálni a telepi életet, hiszen ott élnek. Hisszük, hogy a saját videóinkkal rá tudunk cáfolni a cigánytelepekről szóló negatív média-megjelenésekre.

A műhelyen bemutatkozott a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft Értékek kontra erőszak nemzetközi ifjúsági projekt, melynek keretében készült kisfilmek forgatásában magyar, német, angol és északír fiatalok vettek részt, és az „érték” fogalmát járták körül.

Az OKISZ és Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft projektjében Kémes település kisközössége és fővárosi profi filmesek közösen készítettek úgynevezett társadalmi célú hirdetéseket, amelyekben az Ormánságot mutatták be – úgy, ahogy ők látják.

A workshopon bemutatkozott a Médiakommandó fiatal csapata, kik Pécsett, az „Élet-tér” projekt keretében, Az emberség erejével alapítvány által működtetett Mendék Ifjúsági Klub tagjai. Az általuk bemutatott kisfilm Pécs közterein készült. A fiatalok egy kamerával és egy kis zsákkal kimentek az utcára. A zsák cetliken darabokra szedett verseket tartalmazott. Az utcán megszólított emberek kihúztak egy-egy papírt egy rövid versrészlettel, és azt elmondták a kamera előtt. A filmesek sorrendbe vágták az idézeteket, így a költeményeket rengeteg ember együtt „rakta egybe”. Az alapítvány tagjai és önkéntesei – a Bagon működő egyesülethez hasonlóan – elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára nyújt közösségi élményeket, kreatív szabadidős programokat, segíti személyiségük kibontakozását.

Négy egészen különböző kezdeményezést ismerhettünk meg, és mindegyik példán keresztül kiderült: a média eszköztára nagyon is alkalmas arra, hogy a fiatalok kifejezhessék véleményüket, gondolataikat, megmutathassák önmagukat, szűkebb és tágabb környezetüket – véli Koska Éva szervező, az Élet-Tér programsorozat projektmenedzsere. – Nem utolsósorban pedig igen hatékony közösségépítő módszer, hiszen ha valakik átélhetik a közös alkotás örömét, és együtt hoznak létre értékes alkotásokat, akkor az akár évekig segít összetartani egy kisközösség tagjait.