Véget ért a Mohács térségi „buszöböl-projekt” – 11 településen javultak a közösségi közlekedés feltételei

Közel 300 millió forintos fejlesztés fejeződött be Bólyban és 10 környékbeli községben. A „Közösségi közlekedés színvonalának javítását célzó infrastrukturális beruházás a mohácsi kistérségben” című pályázati program az érintett településeken olyan közlekedési viszonyokat teremtett, amelyek már megfelelnek az ott élők igényeinek.

– Elhúzódó beruházás volt ez, de meg lehet nézni, mennyire érdemes volt belevágnunk – mondta a projekt babarci zárórendezvényén a házigazda önkormányzat első embere. Pécsi Sándor polgármester úgy fogalmazott: ha nincs ez a pályázat, Babarcnak szinte esélye sem nyílt volna új buszöblök kialakítására, a szükséges aszfaltozásra, járda- és peron-kialakításra, s egyebek mellett három új buszváró pavilon felállítására. – Örülünk, hogy a községünk több lett, szebb lett, és persze az is lényeges, hogy a beruházással balesetveszélyes helyzeteket sikerült megszüntetnünk – tette hozzá.

Bólyban az iskola előtti új buszmegállóval is kényelmessé és biztonságossá vált leszállás. Korábban veszélyes volt, hogy a naponta 170-180 bejáró gyermeket a főút szélén tette le a jármű. A zárórendezvényen a projektgazda Bóly Város Önkormányzata képviseletében Hárs József polgármester beszélt erről, aki kiemelte azt is, milyen fontos és nagyszerű dolog, hogy a közös cél érdekében – a megfelelő közlekedési viszonyok megteremtéséért – összefogott a 11 település. – Most az a következő feladat, hogy elérjük, mindig legyen élet, forgalom ezeken a vonalakon – zárta gondolatait a városvezető.

Az esemény végén Bóly és Babarc polgármestere közösen vágta át a helyszínen az út felett keresztben kifeszített nemzetiszínű szalagot. Ezzel jelképesen is befejezettnek nyilvánították a beruházást, használatba véve az új, illetve megújult létesítményeket.

A „Közösségi közlekedés színvonalának javítását célzó infrastrukturális beruházás a mohácsi kistérségben” című, „DDOP-5.1.2/B-09-2010-0004” azonosítószámú projekt 2011 közepén indult. A 262.041.241 Ft-os pályázati támogatás segítségével Bóly mellett Babarc, Bezedek, Borjád, Lánycsók, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Töttös és Versend községeket érintette a fejlesztés, melyben – konzorciumi partnerként – a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatósága is részt vett. A munka a következő feladatokat foglalta magában: buszöblök és buszvárók felújítása, kialakítása; buszfordulók felújítása és kialakítása; intermodális csomópontok kialakítása (busz – kerékpár); dinamikus kijelző elhelyezése Bólyban; kapcsolódó járdafejlesztések; a szükséges helyeken csapadékvíz-elvezetés, csatornázás; közlekedés-biztonságot szolgáló elemek kihelyezése; zöldfelület kialakítása, valamint több helyütt kerékpártárolók felállítása is.