MEGELŐZTÉK A TELJES ELADÓSODÁST – EREDMÉNYES VOLT AZ ADÓSSÁGKEZELÉSI PROGRAM AZ ORMÁNSÁGBAN

Mintegy 360 család életkörülményei javultak két év alatt jelentősen a sellyei kistérségben azáltal, hogy megoldást találtak a sok éve gondot jelentő közüzemi és egyéb tartozásaik visszafizetésére. A térségben 2011 elején vezették be az adósságkezelési szolgáltatást, mégpedig a „Mindenre van megoldás” című pályázati program adta lehetőségnek köszönhetően.

– A lakossági közüzemi díjhátralékok jellemzően több mint két évtizede, körülbelül a rendszerváltás óta halmozódnak ezeknél az embereknél – mondja a sellyei Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetője. Szekeresné Spang Lívia szerint az emberek hozzászoktak a 90-es évek előtti olcsó energiaárakhoz, sokkal pazarlóbb életmódot folytattak, majd a hirtelen jött, szinte meghatszorozódott rezsiköltségekhez egyszerűen nem tudtak alkalmazkodni. – Az évek során egyre többen adósodtak el, hiszen a közüzemi árak emelkedésével egyidőben mind többen váltak munkanélkülivé. Mivel a sellyei kistérségben élő családok igen jelentős részét érinti ez a probléma, nyilvánvaló volt, hogy annak kezeléséhez külső segítséget kell nyújtanunk.

A Mindenre van megoldás című, megelőzést célzó családkísérési program két éve indult el az Ormánságban – Sellyén és a környező településeken. Célja, hogy a szegénységben élő egyéneket és családokat komplex támogatással segítse abban, hogy megtanulják a hatékony háztartásgazdálkodást, és végső soron rendezzék adósságaikat. Ahhoz azonban, hogy valaki a projekt keretében bevezetett adósságkezelési szolgáltatásba is bekapcsolódhasson – mondja Szekeresné Spang Lívia – szigorú szabályoknak kellett megfelelnie: – Ilyen előírás volt többek között, hogy az adósság meg kellett, hogy haladja az ötvenezer forintot, miközben a fennálló tartozás legalább hathavi volt. Egyéb szűrők mellett csak annak tud segíteni az adósságkezelési szolgáltatás, aki vállalja az adósság és az adósságcsökkentési támogatás közötti különbözet önrészként történő megfizetését, valamint az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

Az Ifjúságért Egyesület 58 294 805 forint pályázati támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében ahhoz, hogy a sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal, a Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft-vel, valamint a Szociális Háló Egyesülettel közösen segítsen a sellyei kistérségben élő családokon – az adósságkezelésen túl a munkaerő-piaci helyzetük javításával is.