NAGYOBB REMÉNNYEL NÉZNEK SZEMBE A KIHÍVÁSOKKAL – ORMÁNSÁGI CSALÁDOKNAK SEGÍTETT A „MINDENRE VAN MEGOLDÁS”

Kilátástalan helyzetből mutatott kiutat mintegy 360 ormánsági családnak a „Mindenre van megoldás” elnevezésű projekt. A sellyei Szociális Háló Egyesület tanácsadásokkal, tréningekkel, változatos foglalkozásokkal segítette őket rendszeresen. Ennek eredményeképp számos felnőtt, fiatal és gyermek élete kapott új lendületet, aminek hatására a jövőben több tudással és nagyobb önbizalommal néznek szembe a kihívásokkal.

Frissen főtt pörkölttel, édességgel, ajándékcsomagokkal és ruhaneművel várta a sellyei Szociális Háló Egyesület a vajszlói közösségi házában azokat a családokat, akiket két éven át patronált a Mindenre van megoldás című pályázati program keretében.  A kellemes hangulatú összejövetelre tizenegy településről mintegy száznegyven fő érkezett.

– Elégedetten zárjuk a projektet – mondja Dr. Rideg Lászlóné, az Egyesület intézményeinek igazgatója -, hiszen a két év során a konzorciumban vállalt feladatként 185 sellyei és környékbeli lakosnak tagjának nyújthattunk komoly segítséget olyan gondokra, amelyekkel ők maguk nehezen birkóztak volna meg. A projektbe bevont lakosság jellemzője a munkanélküliség, az elszegényedés, és ebből kifolyólag az elkeseredettség, a mentális hanyatlás. Mindez szervi bajok sokaságát okozhatja. Ezeket a nehéz sorsú embereket megismertettük azokkal a tényezőkkel, amelyek az egészségi állapotukat is nagyban befolyásolják, megmutattuk nekik, hogyan ismerhetik meg jobban önmagukat, a saját képességeiket. Ezzel hitet adtunk nekik, és utat mutattunk a problémák megoldásához.

A program kétéves időtartama alatt rendszeresen tartottak különféle tanácsadásokat, valamint érdekesebbnél-érdekesebb foglalkozásokat. A szervezők azt mondják, ezek során egyértelműen megfogalmazták a résztvevők a problémáikat: a fiatalok például azt, hogy nem látják a szüleiket munkába menni, ez a pozitív példa hiányzik az életükből; a nézeteltérések feloldását gyakran hatja át az indulat; a munkanélküliség miatt hiányzik a férfiak családfenntartó-szerepe is. A nehézségeket különféle konfliktuskezelési technikákkal, életvezetési-háztartási tanácsokkal igyekeztek a szakemberek orvosolni. Azokat egészítették ki olyan gyakorlati tanácsok, mint például, hogy milyen jogai vannak a betegeknek, hogyan kell egy vállalkozást elindítani, vagy pedig milyen támogatások állnak rendelkezésre ahhoz, hogy valaki messzebbre is el tudjon járni dolgozni, amivel a családját kisegítheti az adósságcsapdából.

– Minden korosztály számára felajánlottuk az önkéntes munka lehetőségét – mondja Dr. Rideg Lászlóné. – Elég sokan vállalták! Ez több okból jó: azért például, mert bekapcsolódnak a közösségi programjainkba, könyvtárba, játszóházba járnak. Ami viszont ennél is fontosabb: az önkénteseinknél a mentális állapot egyértelmű javulását tapasztaljuk!

Az Ifjúságért Egyesület „Mindenre van megoldás” című projektje 58 294 805 forintos TÁMOP-támogatásból valósult meg, két éven át.  Szegénységben élő egyéneknek és családoknak nyújtott komplex támogatással járult hozzá azok hatékony háztartás-gazdálkodásához, adósságterheik megfelelő kezeléséhez, tartozásaik rendezéséhez – mégpedig úgy, hogy ezzel párhuzamosan a munkaerő-piaci helyzetük is javuljon. A projekt megvalósítói a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Szociális Háló Egyesület.