Humorral, nyitottan – A Budapesti Kongresszusi Központban mutatkozott be a Magyarországi Német Színház

A hazai németség legrangosabb eseményén szerepelt a Magyarországi Német Színház (DBU). A hétvégén a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett ünnepségen a társulatot Frank Ildikó színésznő, a teátrum igazgatója képviselte. A német nemzetiség minden év második szombatján nagyszabású gálaműsorral ünnepli az első kisebbségi önkormányzatai megalakulásának évfordulóját. Ilyenkor a népcsoport legszínvonalasabb kulturális együttesei kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A zenekarok, énekkarok és tánccsoportok produkciói mellett Frank Ildikó szóló-műsorszámát is lelkesen fogadta a kongresszusi központot megtöltő közönség. A színésznő a híres német humorista, Loriot Szilveszter című monológjával készült a gálára, amely egyébként szerepel a színház 2011-ben bemutatott A férfiak és a nők egyszerűen nem illenek egymáshoz című zenés előadásában. Mint mondja, a közönségnek rendszerint tetszik ez a monológ, és ezúttal is sikeresnek bizonyult a műsorszám kiválasztása: – Egyrészt amiatt, mert jól kiegészítette a hagyományőrző együttesek előadásait, másrészt pedig azért, mert tapasztalatom szerint ilyenkor a közönség szívesen lát-hall vidám produkciókat.

A DBU társulata örömmel tesz eleget efféle meghívásoknak, hiszen fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körnek mutatkozhasson be. Frank Ildikó mindenütt hangsúlyozza, hogy – bár elsősorban természetesen a németül tudó közönségnek készítik darabjaikat – nemzetiségtől és nyelvtudástól függetlenül mindenkit várnak a szekszárdi színházba: – Munkánk fontos alapelve, hogy nyitottan viszonyulunk más nemzetiségek színházi kultúrája, és egyébként is minden nemzetiség iránt. Felejthetetlen színházi élményt tudunk nyújtani annak is, aki nem tud németül, hiszen minden előadásunkhoz szinkrontolmácsolást biztosítunk számukra. Szeretnénk, ha minél többen válogatnának a produkcióinkból. Gyermekeknek meséket, fiataloknak ifjúsági előadásokat játszunk, a felnőtteknek pedig a német nyelvű klasszikus és kortárs drámairodalomból válogatunk.

A Magyarországi Német Színház – amelynek fenntartója a tavalyi év elejétől a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – a hazai német nemzetiség egyetlen professzionálisan működő színháza, és egyben Tolna megye egyetlen teátruma. Eddigi, csaknem három évtizedes működése során mindvégig a német nyelv ápolását és közvetítését, valamint a hazai németség kulturális értékeinek megőrzését tekintette egyik elsődleges feladatának. Előadásai azonban hűen tükrözik másik küldetését, miszerint a hazai németség, a magyar lakosság és az egyéb nemzetiségek közötti párbeszéd fórumaként is működjön.