ÉRINTŐKÉPERNYŐS BORKÓSTOLÁS – TELJESEN MEGÚJUL A SZEKSZÁRDI GARAY PINCE

Élménypincévé alakítják a többszáz éves múltra visszatekintő Garay Pincét Szekszárdon. Ahogy a projektindító sajtótájékoztatón elhangzott, a várhatóan 2014 első félévében megújuló létesítménynek számos újszerű különlegessége lesz: az idelátogatók egyhelyütt ismerkedhetnek majd a szekszárdi borvidék minden borászának portékáival, háromórás izgalmas élményprogramba ágyazva.

A hagyományos borkóstolás mellett a modern technika segít majd abban, hogy a Garay pincébe látogató turista rengeteget megtudhasson magáról a borról, annak készítéséről, fogyasztásának kultúrájáról és a szekszárdi borvidékről. A többszáz éves bejáraton belépve ódon boltozat alatt újszerű, izgalmas élményelemek – infografikák, informatikai eszközök, interaktív játékok – fogadják az érdeklődőket. Miután neves szekszárdi borászok filmre vett üzenete és egy finom köszöntőital felkeltette a látogatók érdeklődését, indulhat az idegenvezetés. – Vajon ki az, aki közülünk pontos meghatározást tud adni a bor fogalmára? – teszi fel a kérdést Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. – Nos, itt azt is eláruljuk majd az érdeklődőknek. És ennél még sokkal többet: a szőlőtőkék metszésétől a koccintás kultúrájáig mindent. Lesz például illatkamránk, amelynek segítségével már mindenki el tudni különíteni a fehér-, a vörösbor, illetve a rozé illatát. A „túra” vége felé pedig egy érintőképernyős asztalfelületen megoldható feladatsor segítségével bárki letesztelheti, a program során mennyi újdonságot sikerült elsajátítania a borkultúráról.

– Múlt, jelen és jövő egyszerre lesznek jelen a majdani 680 négyzetméteres létesítményben – teszi hozzá Horváth István polgármester. – Egyrészt turistáknak szánjuk – többek között olyanoknak, akiknek nincs idejük a szekszárdi pincéket végigjárni. Itt egyhelyütt megkóstolhatják például több pincészet kadarkáját. De természetesen városunk lakóira is gondoltunk, amikor újraterveztük a Garay Pincét: azon túl, hogy négy ember számára munkahelyet teremtünk, olyan stabil pont lesz ez a szekszárdiaknak, ahol bármikor válogathatnak több tucat pincészet borai közül. Maguknak a borászoknak – de csakis a helyieknek – pedig lehetőséget adunk a megjelenésre.

A pince fekvése egyedi lehetőséget is teremtett: mivel nem túl mélyen húzódik a föld alatt, nemcsak a látás- és hallássérültek, hanem a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes lesz. Már a tervezés során hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok, így különösen az energiatudatos megoldások, mint például a föld hőjének hasznosítása, vagy a téli és nyári időszakban extra hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer. A pincében állandóan 14-15 °C lesz. Az pedig már csak a házigazda apró figyelmessége, hogy az idegenvezetés közben meleg pelerint ad majd azoknak a látogatóknak, akiket a finom borok nem melegítenek át kellőképp.