Részben profiktól, teljesen profin – Különleges összefogással megalkotott passiójátékot mutattak be Pécsett és környékén

Johann Sebastian Bach János passió-jának eredeti német szövegét modern zenével kombinálva passiójátékot mutattak be a nagyhéten Pécsett és környékén. A Jézus szenvedéstörténetét elmesélő színdarabot a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU) művészei és a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákjai – a Pécsi Német Önkormányzat támogatásával – közösen alkották meg. Az előadást a baranyai megyeszékhelyen és három környékbeli településen tekinthették meg az érdeklődők.

Csaknem háromszáz éve annak, hogy Bach művét először mutatták be a közönségnek. Négy évvel ezelőtt a magyarországi németek újragondolták azt: 2009-ben – az EKF felvezető évében – a Pécsi Német Önkormányzat, a Koch Valéria Iskolaközpont és a DBU közösen létrehozták a maguk passióját. Négy év elteltével, az idei nagyhéten ismét színre vitték a darabot. Kékesd, Somberek és Mecseknádasd templomai után a pécsi belvárosi templomban is összegyűltek az érdeklődők, hogy az előadás segítségével közösen éljék meg a húsvét misztériumát.

A darab nagy hatással volt a közönségére – köszönhetően azoknak a különlegességeknek, amelyek az előadást igazán egyedivé tették. Az alapul szolgáló János passió többszáz éves szövegéhez a Koch Valéria Iskolaközpont egykori tanulója, Csernák Zoltán modern felfogásban szerzett zenét. Jézus, a tanítványai, Júdás és a többiek szerepébe az oktatási intézmény középiskolás amatőr színészei bújtak – lelkes és szorgalmas fiatalok, akik nem mellékesen gyönyörűen beszélnek németül. Az előadást a Magyarországi Német Színház művészei, Frank Ildikó és Florin Gabriel Ionescu rendezték. A teátrum mindezen túl azzal támogatta az előadást, hogy a produkció számára felajánlotta a jelmezeit, kellékeit, a hangtechnikát és a munkatársai segítségét.

– Nagyszerű összefogással alkottuk meg a magunk passióját – mondja dr. Frank Gábor, a Pécsi Német Önkormányzat elnöke. – Fontosnak tartjuk, hogy a hazai németség régi hagyományainak felelevenítésébe a fiatalokat is bevonjuk, éppen ezért választottunk a Koch Valéria Iskolaközpont diákjai közül amatőr szereplőket az előadáshoz. A darabunk a szekszárdi színház segítségével vált aztán professzionálissá. Azt hiszem, ezzel a közös alkotással mindenki csak nyerhetett: a tanulók élményekkel és tudással gazdagodtak, miközben színházi szakemberekkel dolgozhattak együtt. A DBU pedig újabb közönségre számíthat a fiatalok személyében, hiszen biztos vagyok benne, hogy a személyes kapcsolat révén többen megnézik majd a teátrum egy-egy produkcióját.

A Magyarországi Német Színház küldetésének tekinti, hogy előadásainak jelentős részével a fiatalokat szólítsa meg. Teszi ezt mindenekelőtt azért, hogy hozzájáruljon a hazánkban folyó németoktatás hatékonyságához. Legutóbb bemutatott darabjában például Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélését állította színpadra – olyan művet, amely akár az érettségin is előkerülhet. Aki pedig ezt a tételt húzza, a felelete során garantáltan támaszkodhat a színházban szerzett élményeire.