MÉG IDŐBEN MEGHÚZZÁK A VÉSZFÉKET – ÚJ BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM INDULT EGY PÉCSI ISKOLÁBAN

Lehetséges bűnelkövetők helyett ismeretekkel felvértezett, áldozatok helyett hasznos tanácsokkal ellátott fiatalok válhatnak hamarosan a pécsi Forrás Általános és Szakiskola diákjaiból. Ők azok ugyanis, akik másfél éven át részt vehetnek egy most induló, bűnmegelőzést célzó programon. Pedagógusok, rendőrök, családsegítős és civil szakemberek egybehangzó véleménye szerint közösségi programokkal érdemes felhívni a fiatalok figyelmét a lehetséges veszélyekre.

Magyarországon évente átlagosan tizenhatezer fiatalkorú ellen indul szabálysértési eljárás, az ismertté vált bűnelkövetők 12 százaléka tartozik ebbe a korcsoportba. És ez csak az egyik oldal. A másik oldalon pedig több ezer fiatal válik bűncselekmény áldozatává. A statisztikák szerint erre a 17 éveseknek van a legnagyobb esélyük. Megdöbbentő adat: a szexuális erőszakot elszenvedettek majdnem 70%-a ebből a korosztályból kerül ki.

Abban, hogy minél kevesebb fiatalkorú váljon bűnelkövetővé, vagy épp bűncselekmény áldozatává, a rendőrség mellett az oktatási intézmények, sőt, a helyi civil szervezetek is sokat tehetnek. E három oldal összefogásával indult útjára tavasz elején Pécsett a „Vészfék” elnevezésű, pályázati támogatással megvalósuló projekt. A program szakmai vezetője tájékoztatása szerint a pécsi Forrás Általános és Szakiskolában másfél éven át foglalkoznak majd e témakör mentén a fiatalokkal. Azért éppen erre az oktatási intézményre esett a választás – mondja Sándor Andrea, mert az itt tanulók különösen veszélyeztetettek: – Kilencedikes és tizedikes diákok vesznek majd részt a programjainkon, valamint a felzárkóztató osztályba járók, azaz olyan fiatalok, akiknek még nincs meg a nyolc általánosuk. Ők jellemzően hátrányos helyzetű családból, közegből származnak: a szüleik részben munkanélküliek, napi anyagi gondokkal küzdenek, alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők. Ezek a fiatalok az átlagosnál nagyobb eséllyel válhatnak bűnelkövetőkké, illetve áldozatokká. Különböző programokat és foglalkozást kínálunk nekik, amelyek célja az, hogy a közösségi élményszerzésen túl önismeretre, önfegyelemre tegyenek szert.

A szervezők másfél éven át előadásokra, családi és projektnapokra, táborokba és kirándulásokra, sport-, művészeti és kulturális foglalkozásokra invitálják a fiatalokat. A programok egy részébe a diákok szüleit és testvéreit is bevonják. A tervek szerint a szakiskola pedagógusai mellett iskolai ifjúságsegítőkkel, szociális és gyermekvédelmi szakemberekkel, rendőrökkel, sőt, a büntetés-végrehajtásban dolgozó szakemberekkel is találkozhatnak és beszélgethetnek majd a tanulók. A Forrás Általános és Szakiskola azt reméli, sikerül hosszú távon együttműködnie a rendőrséggel, azaz ennek az oktatási intézménynek is lesz saját iskolarendőre, aki folyamatosan oda tud figyelni a diákokra, és akihez azok is bármikor fordulhatnak a kérdéseikkel. A szakemberek hisznek abban, hogy elsőkézből kapott ismeretekkel és hasznos tanácsokkal felvértezve sok fiatalt óvhatnak meg a bűncselekményektől – úgy, hogy azok sem elkövetőkké, sem pedig károsultakká nem válnak majd.

A „Vészfék” – közösségi bűnmegelőzési program a Forrás Szakiskola Bázisán elnevezésű, TÁMOP 5.6.1.B-12/2 azonosítószámú projekt 39 900 000 forintos pályázati támogatás segítségével, 18 hónapon át zajlik. Megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület, annak konzorciumi partnere a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint együttműködő partnerei: a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Sellye, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szociális Háló Egyesület.