Többet nyújt diákjainak, de magasabb elvárásokat is támaszt velük szemben a Gandhi gimnázium

Hamarosan a végéhez ér a tanév Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében. A pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumban szerdán befejeződtek az érettségi vizsgák és beiratkoztak a leendő diákok. Már csak a pedagógusok tanulnak – rájuk mától háromnapos képzés vár. Ez a program szervesen illeszkedik az iskola azon céljához, hogy még hatékonyabb oktatást kínáljon a diákjai számára.

Elkészült az összesítés: a Gandhi gimnáziumban a 2012/2013-as tanév végén összesen 97-en érettségizhettek. Közülük 57-en nappali tagozatosként vágtak neki a vizsgáknak, és még ez a szám is tovább bontható, hiszen az iskola 44 saját diákja mellett 13 olyan tanulóról van szó, aki más intézménybe járt, s csupán bizonyos tantárgy(ak)ból, például cigány népismeretből adott számot tudásáról a Gandhiban. (A felnőtt – esti, illetve levelező – tagozatosok érettségi vizsgáin kivétel nélkül az intézmény saját tanulói vettek részt.)

Ami a nappalisokat illeti, az első kiértékelések alapján az látható, hogy a legjobban a biológia, a lovári nyelv és a beás nyelv tantárgyakból szerepeltek, míg a legrosszabb teljesítményt – a megnövekedett követelmények okán – matematikából nyújtották. További érdekes információval a végzős diákok tervei szolgálnak: minden negyedik-ötödik tanuló jelentkezett egyetemre, a többiek szakképesítést szereznének, illetve egyből a munkaerőpiacon keresik majd a boldogulásukat.

A leérettségizett, és így távozó gimnazistáknak immár az utánpótlása is adott: a beiratkozáson 39 diák lett gandhissá – és ez a szám várhatóan még tovább emelkedik majd. A szebényi Horváth Dávid például egyrészt az unokatestvéreitől és ismerőseitől hallott jó tapasztalatok miatt, másrészt az – őt egyedül nevelő – édesanyja tanácsára döntött a Gandhi mellett. Az asszony ugyanis felnőtt tagozatosként korábban szintén ide járt: – Ma is büszke vagyok arra, hogy az igen nehéz életkörülményeink ellenére, munka és két gyermek mellett érettségi bizonyítványt szereztem – mondja Horváth Ildikó. – Mindig nosztalgiával gondolok a gimnáziumra, a volt diáktársaimra és tanáraimra is; nagyon szerettem ide járni, sok hasznos dolgot tanultam meg, és azt szeretném, ha roma anyanyelvünket, a roma kultúra ismeretét Dávid is magas szinten elsajátítaná a Gandhiban.

A leendő kilencedikesek túlnyomórészt Baranyából és Somogyból valók, de Tolna, Zala és Fejér megyéből is számosan választották a pécsi intézményt. Beszédes adat, hogy a 39 fiatalból 33-an rögtön a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Programba is jelentkeztek (ennek a – már közel egy évtizede zajló – programnak az a célja, hogy középiskolai kollégiumok segítségével minél nagyobb arányban tanulhassanak eredményesen nappali tagozatos, érettségit adó osztályokban a legszegényebb, legképzetlenebb szülők gyermekei).

A Gandhi új diákjai most már az augusztus végi, Keszthelyre tervezett gólyatáborra készülhetnek – a pedagógusokra viszont éppen tanulás vár… Június 27. és 29. között ugyanis egy képzés keretében információs és kommunikációs technológiákkal ismerkednek; egyebek mellett az interaktív tábla használatának, a digitális tananyag készítésének, valamint az elektronikus napló kezelésének módját igyekeznek elsajátítani. Ahogy Déri Ildikó igazgató mondja: egy évvel ezelőtt azt tűzték ki célul, hogy még színvonalasabbá, egyben korszerűbbé és diákbarátabbá teszik a tanító-nevelő munkát. Azt szeretnék, hogy a Gandhi a korábbinál többet és jobbat nyújtson a diákjainak – és párhuzamosan természetesen mind magasabb követelményeket állíthasson eléjük.

További információ: Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium, 7629 Pécs, Komját A. u. 5.

Telefon: +36 (72) 239-655; Email: info@gandhi.dravanet.hu; Web: http://gandhi.dravanet.hu