EGYÜTT, MINDENT BELE, CIVILEK! – A NYUGATI VÁRFALSÉTÁNYON TARTOTTÁK AZ ELSŐ PÉCSI KULTÚRPIKNIKET

Hogy a beszélgetős befőtt és a parasztmuffin közül melyik az ehető, vagy épp ki a főszereplő a papírszínházban, és vajon mi is az az élménykommandó – nos, mindezt bárki könnyűszerrel megtudhatta, aki ott volt az első pécsi Kultúrpikniken. Tarkabarka forgatag várta az érdeklődőket a nyugati várfalsétányon. A legkisebbektől az idősebbekig bárki megtalálhatta a számára érdekes elfoglaltságot, és mellé a fogára való finomságokat. Pécsi civil szervezetek fogtak össze, hogy az „Élet-Tér” elnevezésű programsorozat keretében civil-művészeti-gasztronómiai-kulturális délutánra invitálják a pécsieket.

Megérkezvén az első pécsi Kultúrpiknikre, az első pillanatban áttekinthetetlen nyüzsgés, temperamentumos zene, színes kavalkád fogadta az embert. Csak a második pillantásra különültek el lassacskán egymástól a program egyes elemei. Mindjárt a bejárat mellett fából faragott kis színfal mögött egy kislány ült. Egy mesét olvasott fel, mégpedig úgy, hogy rajzlapok hátoldalán a mese szövegét látta, miközben a vele szemben ülő közönség a rajzlapok másik felén gyermekkezek munkáit dicsérő meseillusztrációkat nézhetett.

Néhány lépéssel arrébb, a termelői piac standjain finomabbnál-finomabb portékákat kínáltak. Középen cigányzenekar húzta, mögötte pedig egy pécsi alapítvány ingyen lefényképezett bárkit, hogy aztán a kinyomtatott fényképekből este kiállítást rendezhessen. A programkínálat végeláthatatlan volt.

Egy kissé félreeső asztalnál két fiatal nő beszélgetett egy anyukával és annak kislányával. A hölgyek az Egyensúlyban Élni Egyesület képviseletében voltak jelen, mégpedig egy jópofa társasjátékkal. – Ez a játék felnőtteknek szól – magyarázta Deák Lívia –, az egyesületünk maga találta és dolgozta ki. A lényege az, hogy elsősorban leendő, de akár gyakorló szülőkkel is kártyákat húzatunk, amelyeken egy-egy kérdés szerepel. Mindegyik kérdés a gyermekvállalással kapcsolatos. A felnőttek feladata az, hogy minél több kérdést helyesen megválaszoljanak. Aki nagyon ügyes, akár „mesteri szülő” oklevelet is hazavihet tőlünk.

Az egyesület tagjai szinte mind gyermekvédelemben dolgozó szakemberek, akik a munkájuk kiegészítéseként egyesületet hoztak létre. Azt mondták, egyik céljuk meggyőzni a fiatalokat arról – és ez az, amit ezzel a társasjátékkal is hangsúlyozni szeretnének -, hogy gyermeket vállalni öröm, még akkor is, ha a nevelésnek olykor-olykor buktatói is vannak.

No de ennyi kitérő után félre a komolysággal, irány a lángosos! Vagy inkább a kemencében sült finomságok illata legyen az irány? A kemencés ételeket bemutató férfi azt magyarázta, hogyan is készül a parasztmuffin. A kézzel dagasztott kenyértésztában – mutatta – a fehér mellett teljes kiőrlésű liszt van, meg lenmag, napraforgómag és tökmag – mindez minden „parasztos” jóval, például füstölt szalonnával és medvehagymával megtöltve.

– A városban számtalan civil szervezet működik együtt több közös program mentén – mondta a nap koordinátora, M. Balogh Edina, aki egyébként a Kortárs Ellátó Egyesület tagja, amely havonta egyszer alkotói piacot tart Pécsett. – A Kultúrpikniket azért találtuk ki, hogy ezek a szervezetek ez alkalommal mind-mind hozzátehessék a magukét egy nagy közös rendezvényhez a belvárosban. Az egész egy nagy ötvözet! Le lehet heveredni egy pléden a fűben, meg lehet kóstolni egy lekvárt, de rengeteg dolgot ki is lehet próbálni. Az egésznek az a lényege, hogy együtt töltsük el ezt a napot, hassunk egymásra, és alkossunk valami jót közösen.

A Kultúrpiknik az Élet-Tér – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért elnevezésű program (TÁMOP-5.5.1.B-11/2-20110322) részeként valósulhatott meg. A kétéves Élet-Tér projekt gazdái a pécsi Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza. A kezdeményezés célja, hogy szakemberek párválasztással, gyermekvállalással, gyermekneveléssel, családgondozással kapcsolatban tanácsot adjanak fiataloknak és szülőknek, számukra különböző csoportfoglalkozásokat szervezzenek, valamint hogy helyi kisközösségeknek segítsenek kialakulni és összetartóan működni.