VÉLEMÉNYEKET ÉS ALKOTÁSOKAT VÁRNAK – ONLINE KÉRDŐÍVEZÉSSEL ÉS PÁLYÁZATTAL KÉSZÍTIK ELŐ A MOZGÁSSÉRÜLT FIATALOK IDEI ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJÁT PÉCSETT

Lesz ősszel három olyan nap, amikor nagy eséllyel találkozhatunk Pécs utcáin kerekesszékes fiatalokkal. A pécsi Völgyhíd Alapítvány a Fiatalokért ugyanis október 25-27. közöttre tervezi a Mozgássérült Fiatalok Országos Találkozóját. A program a szervezők szándéka szerint nem egyszerűen a szórakozásról szól majd: a fiatalok szakpolitikusokat hívnak a találkozóra, hogy eléjük tárhassák aktuális problémáikat.

Régi álmát valósíthatja meg még idén a Völgyhíd Alapítvány: a Fiatalok Lendületben Program keretében elnyert pályázati támogatásból országos találkozóra hívhatja a mozgássérült fiatalokat. – Már nagyban dolgozunk a program előkészületein – tájékoztat Háber János szervező. – Igyekszünk minél több, mozgássérült fiatalokat tömörítő ifjúsági szervezetet megszólítani, de természetesen egyénileg is bárki jelentkezhet a programra. Azt viszont előre kikötjük, hogy a résztvevők nem csupán bulizásra számíthatnak majd. Elsősorban olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik segítenek nekünk felszínre hozni a fiatal mozgássérültek aktuális problémáit.

A szervezők augusztus 15-ig az interneten keresztül kérdőívekkel keresik fel az érintett fiatalokat.  Az online konzultáció során felmerülő problémák alapján készítik aztán elő a találkozón megtárgyalandó témákat. – Szeretnénk neves előadókat és szakpolitikusokat is hívni az októberi találkozóra – mondja Lukács Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Bár az internetes tapasztalatcsere során összegyűlt felvetéseket mi már előre továbbítjuk a döntéshozók felé, abban bízunk, hogy ott, helyben majd olyan kérdésekre is válaszokat kaphatunk, olyan javaslatokat is a politikusok elé tárhatunk, amelyek elővezetésére ez idáig sosem volt lehetőségünk.

A találkozó konferencia részén, és annak műhelymunka formájában történő értékelésén túl számos szabadidős tevékenység is várja majd a résztvevőket. Kiemelt szerepet kap a híres pécsi lakatfal, de lesz például „kincskeresés” is Pécs belvárosában. Ez attól ígérkezik különösen érdekesnek, hogy a kerekesszékesek olyan feladatokon keresztül fedezhetik fel Pécs kulturális kincseit, amelyeket csak úgy tudnak megoldani, ha megszólítják az utcán járókelőket. A velük, meg persze a kerekesszékkel való közlekedés soránszerzett tapasztalataikat a találkozó után dokumentumban összesítik majd.

A szervezők képzőművészeti, fotó- és irodalmi pályázatot írtak ki mozgássérült fiatalok számára. A találkozó kezdetéig beérkező pályaművekből kiállítást rendeznek, az eddig a fiók mélyén őrzött verseket pedig hivatásos előadók hangján lehet majd meghallgatni a rendezvény ideje alatt.

Az alapítvány az egyéb felajánlások mellett önkéntesek segítségét is várja – mind az előkészületi feladatokra, mind pedig a találkozó idejére. A szervezők szerint nagy szükség van rájuk, hiszen feladat akad bőven. Az eddigi tapasztalataik szerint a tervezett ötven mozgássérült fiatal résztvevő mellé körülbelül ugyanannyi segítőre van szükség. Azt ígérik, mindenkinek életre szóló élményt és tapasztalatot nyújthat majd a találkozó: a sérült fiataloknak azért, mert megtanulják, hogyan kell kérni, hogyan tudják sorstársaikkal együtt képviselni a saját érdekeiket; emellett az önkénteseknek biztosan érdekes lesz megismerkedni a mozgássérültek világával, amely se nem szebb, se nem rosszabb, mint az övék – csak egyszerűen másképp kerek(es).

További információk:

Dobrovodszki Gabriella (tel.: 30/40-30-349; email: volgyhid.alapitvany@gmail.com)

Facebook: www.facebook.com/MFOT2013

Az online felmérés linkje:

https://docs.google.com/forms/d/1ecWztBywHm-mBlrtLssT_GhrzYP68PbnUDVe02cGlHg/viewform