Meghosszabbították a jelentkezési határidőt az Idősek KiMitTud?-jára – A produkciókkal, illetve alkotásokkal szeptember 2-ig lehet benevezni a vetélkedőre

Egyre gyűlnek a jelentkezési lapok, mind többen szeretnék megmutatni magukat, produkciójukat, illetve alkotásaikat az Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedője (KiMitTud?-ja) keretében. Az érdeklődésre való tekintettel a rendező Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete (SZIME) a jelentkezési határidőt augusztus 22-ről szeptember 2-re módosította.


–  Biztos vannak olyanok, akik beneveznének a versenyre, ám annak híre valamilyen okból még nem jutott el hozzájuk; másoknak esetleg még időre van szükségük, hogy átgondolják, társaikkal megbeszéljék, milyen előadással induljanak, illetve hova és miként jelentkezzenek. Azzal, hogy meghosszabbítottuk a határidőt, valamennyiüknek szeretnénk segíteni – mondja Kocsis József, a SZIME elnöke. – A visszajelzésekből is látjuk, hogy az idős emberek örömmel megmutatják, milyen értékes produkciókra, alkotásokra képesek. Éppen ez a KiMitTud? egyik célja; a másik pedig az, hogy a vetélkedő egyfajta fórum legyen, amelynek révén az említett értékek a fiatalabb nemzedékekbe is könnyebben átplántálódnak.

Az Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjének (KiMitTud?-jának) elindítását a SZIME és a támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma július 23-án jelentették be. A vetélkedő üzenetét Jókai Anna szavaival fogalmazták meg: „Az öregedő embernek nem a hiányai, hanem a többlete fáj legjobban, mindaz, ami életében felhalmozódott benne, de nem tudja senkinek odaadni”. Ezeknek az értékeknek a bemutatására ad alkalmat ez a vetélkedősorozat, amely a fellépő vagy alkotó idősek számára megjelenési lehetőséget biztosít, a közönség elé pedig sokszínű, érdekes, tartalmas és színvonalas produkciókat, valamint nívós, minőségi kézműves alkotásokat tár.

A vetélkedőre 60. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek, párok-csoportok esetében pedig a legalább 60 éves átlagéletkor a feltétel. Két fő kategória van: a képző- és iparművészet, valamint az előadó-művészet – ez utóbbin belül hat alkategóriában (ének, hangszeres zene, vers és próza, színpadi jelenet, tánc, valamint egyéb) lehet nevezni. A KiMitTud? szeptemberben a megyei, illetve határon túli megmérettetésekkel veszi kezdetét, az országos elődöntőt október 21-22-én Pécsett, az országos döntőt Budapesten rendezik meg – mindkettőben rangos zsűri értékeli a produkciókat, alkotásokat, és a végső győztesek komoly nyereménnyel gazdagodnak.

A szervezők a jelentkezéseket email-ben a kimittud@szime.hu-ra, faxon a +36 (72) 513 815-ös számra, postán pedig vagy a SZIME központjának (7621 Pécs, Jókai u. 1.), vagy a SZIME illetékes megyei tagozatának címére várják. További részletekkel és a letölthető jelentkezési lappal a www.szime.hu honlap szolgál.

Pécs, 2013. augusztus 22.