Megkezdődött a szekszárdi Garay Pince élményhellyé alakítása

Már zajlanak a bontási munkálatok Szekszárdon, a többszáz éves múltra visszatekintő Garay Pincében. Ez az első fázisa annak a beruházásnak, amelynek keretében a létesítményt élménypincévé formálják át. A pályázati támogatásból megvalósuló, országosan is egyedülálló turisztikai attrakció a tervek szerint jövő nyárra készül el.

Az átalakítás nemrégiben vette kezdetét. Mivel a pince funkciója régen a bortárolás volt, és a nedűt fa hordókban, illetve beton tartályokban tartották, most mindenekelőtt ezeket a tartályokat kell kibontani, hogy feltáruljanak a később beépítendő terek.  A kivitelező cég 110-140 köbméter beton kitermelésével számol. Mindezen túl a tégla padlózatot is fel kell szedniük, mivel alulra később dupla csőrendszert építenek ki (az egyik a zöldenergiáé, a másik a fűtésé lesz), s már megkezdték a falak fugáinak kitisztítását is.

Ezek a munkálatok várhatóan november végére fejeződnek be, akkor következhetnek az említett csőrendszer-elhelyezési, a gépészeti, majd a belsőépítészeti feladatok. – Legkésőbb 2014 júniusában elkészülünk, ezért az utazási irodák jövő nyári kínálatában már ott a helyünk – tájékoztat a projektgazda Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. Bálint Zoltán azt mondja, ide valóban érdemes lesz ellátogatni, akár külföldről is: – Már jelenleg is kétszázféle bort forgalmazunk a borvidékről, melyekkel itt egy helyütt ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők, mégpedig háromórás, izgalmas élményprogramba ágyazva. A szőlő- és borvertikumról teljeskörű áttekintést szeretnénk adni, korszerű elemek – pl. infografikák, informatikai eszközök, interaktív játékok, illatkamra – segítségével ismertetve meg a turistákat magával a borral, annak készítésével, fogyasztásának kultúrájával és a szekszárdi borvidékkel. A szőlő metszésétől a koccintás mikéntjéig rengeteg mindent megtanulhatnak itt, és a pincebejáró túra végén, egy érintőképernyős asztalfelületen megoldható feladatsor révén még ellenőrizhetik is az újonnan megszerzett tudásukat.

Bálint Zoltán hozzáteszi, hogy a 780 négyzetméteres, energiatudatos megoldásokkal kialakítandó élménypincét teljeskörűen akadálymentesítik is, szolgáltatásaik a látás-, a hallás- és a mozgássérültek számára is élvezhetőek lesznek. Ebből adódóan fogyatékossággal élők vendégcsoportjaira is számítanak, itthonról és külföldről egyaránt. Ráadásul pedig a Garaynak konyhája is lesz, ami még reményteljesebbé teszi, hogy sok olyan turistát is Szekszárdra vonzanak majd, akik egyébként talán nem látogatnának el a városba és a borvidékre.

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. pályázott. A „Garay élménypince” című projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.