Toborzott, oktatott, tanácsokat adott, ingatlant újított fel a Máltai Szeretetszolgálat a Dél-Dunántúlon

A Balatontól délre számos települést érintően valósult meg a Közös(ségi) érdek című pályázati program. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-dunántúli Régió Központja nemcsak földrajzi értelemben, de a célcsoportjait és a tevékenységeit illetően is széles kört vállalt fel. A kétéves projekt a napokban ért véget, és látványos eredményeket hozott.

Megszépült a szeretetszolgálat pécsi, Janus Pannonius utcai épülete – ez is a Közös(ségi) érdek projektnek köszönhető. A már régóta időszerű és nagyon várt rekonstrukció keretében rendbehozták az ingatlan homlokzatát, felújították az elöregedett tetőzetet, korszerűbbekre cserélték a nyílászárókat és belső tereket is átalakítottak. Dusa Ágnes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-dunántúli Régió titkára azt mondja, nagyon jó érzés nekik, hogy igényesebb környezetben dolgozhatnak és fogadhatják a hozzájuk betérőket. Csak azt sajnálják, hogy az örömük mégsem lehet teljes: – Mélységes szomorúságunkra régióvezetőnket, elnökségi tagunkat, Szentgyörgyváry Károlyt egy esztendeje súlyos betegség támadta meg. Bár a műtét és a kezelések mellett is kivette részét az épület felújításából, a megszépült ingatlanra sajnos már a fekete zászlót kellett kitűznünk. A halála számunkra szinte pótolhatatlan veszteséget jelent.

A projekt az említett épület-felújítás mellett önkénteseknek és szakembereknek képzést, civil közösségek számára a telepi munka megismertetését, a hátrányos helyzetű lakosságnak tanácsadást is magában foglalt. Dusa Ágnes így összegzi ezen tevékenységeiket és az eredményeiket: – A Közös(ségi) érdek című programunk elsősorban az önkéntesek, azon belül is a fiatal korosztály (15-25 évesek) és az őket koordináló szociális szakemberek képzéséről szólt, hiszen az önkéntesség a polgári szerepvállalás aktív kifejezési eszköze, amely erősíti a szolidaritást és a társadalmi kohéziót. Érzékenyítő foglalkozásokat szerveztünk az iskolákba, ahol az önkéntesnek jelentkező diákok elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt. A gyakorlat során, amely napi kétórás elfoglaltságot jelentett, az önkéntesek a választott intézményünkben folyamatos felügyelet mellett segítették a rászorultakat. Mindezen felül lehetőségünk nyílt arra is, hogy azokon a településeken is segítséget nyújtsunk a felmerülő szociális problémákra (például a lakhatási gondokkal küzdőknek tájékoztatással, családtámogatással, otthoni betegápolással, adományosztással), ahol sajnos nem működik önkéntes csoportunk. Összegezve tehát elmondhatom, hogy a Közös(ségi) érdek című projekt kiterjesztette és hatékonyabbá tette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tevékenységét és megerősítette szellemiségét.

A Közös(ségi) érdek című, DDOP-3.1.3/F-11-2011-022 kódszámú projekt az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében valósulhatott meg, 40 millió forintos pályázati támogatás révén. A projekt 2011 októberében kezdődött el, és 2013. október 31-ével zárul.