Duplájára nőtt a tavalyi arány: a pécsi Gandhi gimnázium végzőseinek 80%-a szeretne továbbtanulni

Újabb visszaigazolást kapott, hogy tartalmas oktatás zajlik a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégiumban. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében nemrég az derült ki az adatokból, hogy a következő tanévre másfélszer annyi nyolcadikos ígérkezett el az iskolába, mint egy esztendővel ezelőtt. A legfrissebb hírek szerint pedig az érettségiző évfolyamosok a tavalyi 40% után most kétszer akkora arányban szeretnék tanulmányaikat a felsőoktatásban is folytatni.

–  Nagy dolog ez, örömmel láttuk a jelentkezési lapokat – mondja a Gandhi igazgatója. Déri Ildikó tájékoztatása szerint ráadásul nem csupán a továbbtanulni vágyók aránya érdekes és sokatmondó adat, hanem az is, hogy a korábban jellemzőnél sokkal szélesebb a paletta: van olyan diák, aki fizikus szakra jelentkezett, más romológusnak, ismét más óvodapedagógusnak készül, de a szociológus, a politológus, az agrármérnök, sőt a jogász pályát választó végzősük is akad.

–   Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak az első lépcső, a felvételiig még el kell jutniuk, aztán sikeresen teljesíteniük azt is, ám a megnövekedett érdeklődés így is újabb pozitív visszajelzést jelent számunkra – folytatja az igazgató. – Úgy gondoljuk, ez az eredmény több mindenre is visszavezethető: egyrészt arra, hogy a korábbiaknál jóval tudatosabb az iskolánk pályaorientációs tevékenysége; másrészt legalább öt felsőoktatási intézmény képviselőit hívtuk meg magunkhoz az év során, hogy a tanulóink közvetlenül is tájékozódhassanak a képzési kínálatokról; hatékony a PTE roma szakkollégiumával való együttműködésünk is, s ráadásul hónapokkal ezelőtt beindult a mentorprogramos pályázati projektünk, amelynek keretében 46 diák érettségire és továbbtanulásra felkészítését igyekszünk elősegíteni; végül pedig bizonyosan az okok között szerepel az is, hogy immár másfél esztendeje fő célunk az oktatás hatékonyságának javítása: azóta igyekszünk még színvonalasabb és diákközpontúbb tanító és nevelő munkát végezni, s egyben mind magasabb követelményeket támasztani a tanulóinkkal szemben. Úgy látszik, jó úton haladunk: a végzőseink több ismerettel rendelkeznek a lehetőségeikről, bátrabbak, jobban bíznak magukban, valamint a gimnáziumunkban szerzett tudásban, és erősebb is bennük az igény, hogy továbbtanulva minél többre vigyék az életben.

Ami a Gandhi egyéb aktualitásait illeti, azt mondják, hogy bár az iskolai farsang minden évben nagy buli, az idei az utóbbi esztendők legjobb hangulatú mulatsága volt. A szokásosnál is többen öltöttek jelmezt, rendkívül sokszínű kavalkádot varázsolva a gimnáziumba: itt szinte mindenki pódiumra lépett, a Playboy nyuszitól egészen a görög istenekig…

Február 20-án aztán az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából szervezett programot a Csorba Győző Könyvtár, pécsi általános iskolai és középiskolai diákok számára. A Tudásközpontban angol, francia, magyar, beás és romani (lovári) nyelven is felcsendültek dalok, és az előadók sorában a Gandhi hagyományőrző együttese is fellépett.

A gimnáziumban most két újabb programra készülnek. Az egyik a február 28. és március 4. közötti, szlovéniai sítábor, ahol 17 gandhis diák és két kísérő pedagógusuk ismerkedhet majd a sportág szépségeivel. A másik pedig egy távolabbi, kiemelt jelentőségű esemény: április 9-én tartják a 20 éves fennállását ünneplő iskola jubileumi nagyrendezvényét. Déri Ildikó igazgató egyelőre annyit mond: az előkészületek már javában folynak, a Gandhi Gimnázium és Kollégium igazán különleges, méltó, emlékezetes programmal készül az ünneplésre.