Készül a föld alatti élménykörút – Már a padlófűtésnél tartanak a Garay Pincében Szekszárdon

Továbbra is lendületesen halad a Garay ÉlményPince kialakítása a tolnai megyeszékhelyen. A létesítmény egyre épül-szépül, már a majdani interaktív kiállítás néhány alapját is elhelyezték. Az érdeklődők egyelőre ismerkedhetnek azzal, hogy nyártól milyen hely várja majd őket egy Magyarországon páratlan attrakcióval.

Aki korábbról ismeri a szekszárdi Garay Pincét, de az elmúlt négy hónapban nem járt benne, most meglepődve látná, hogy a nagymúltú, több száz éves létesítményt ilyen rövid idő alatt máris láthatóan nagyjövőjűvé alakították. A közelmúltban például már elkezdték a padlófűtés kiépítését is: a vezeték egy dróthálóra lesz ráerősítve, amely alá egyébként több szigetelő réteget tettek. A talajnedvesség, talajvíz elleni védekezésre az egész pincében gondot fordítanak, de immár „felfelé” is javában dolgoznak: a pince azon részén, ahol a konyha, az öltözők és a mellékhelyiségek lesznek, mostanra felhúzták a válaszfalakat, míg a bejárat melletti jobb oldalon azért választottak le fallal egy részt, hogy ott az elektromos vezetékeknek legyen elegendő hely. Mindezen túl már lerakták azokat a beton oszlopokat is, amelyekre majd a kiállítási installációk kerülnek.

A Garay ÉlményPince majdani látogatói egy háromdimenziós animáció révén már most megtekinthetik (http://www.youtube.com/watch?v=GpAWt2lXODE), milyen lesz a föld alatti élménykörút helyszíne. A személyes megtapasztalásokra várhatóan idén júliustól kerülhet sor, de érdemes kivárniuk azt az időt. A projektgazda Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-nél azt ígérik, lesz itt minden, mi szem-szájnak – és orrnak, fülnek, bőrnek – ingere: a betérő érdeklődők minden érzékszervét elvarázsolja majd az interaktív kiállítás, amely az illatkamrával, az infografikákkal, a Garay-konyha étkeivel és a szekszárdi borvidék legjobb termelőinek nedűivel kiegészítve szinte mindent megmutat majd, amit a hely levéről és a borkultúráról tudni érdemes. Igazi élménypince nyílik tehát, melyben összefonódik a tudomány, a művészet és a szórakoztatás, feledhetetlen emlékkel ajándékozva meg a látogatókat. Az utóbbiak köre ráadásul a fogyatékossággal élőkre is kiterjed, hiszen a létesítmény teljeskörűen akadálymentesített lesz.

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. pályázott. A „Garay élménypince” című projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.