SÖTÉT MÚLT, FÉNYESEBB KILÁTÁSOK – MUNKÁBA HELYEZIK AZ EGYKORI BARANYAI BŰNELKÖVETŐKET

Már állást keresnek a szakemberek azoknak az egykori bűnelkövetőknek, akik sikeresen elvégezték a Tudás-Érték-Tapasztalat címet viselő integrációs programot. Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt több mint két évvel ezelőtt kezdődött, és azt tűzte ki céljául, hogy pártfogó felügyelet hatálya alatt álló baranyai bűnelkövetők kezébe szakmát, majd munkát ad, és ezzel visszavezeti őket a tisztességes életbe. A vége felé járó programot a szakmai vezető értékelte.

Priuszosok, munkanélküliek, nem szeretnek rendszeresen dolgozni, és a környezetükben élőktől sem tapasztalnak másféle hozzáállást; sok köztük a drogfüggő és a különféle pszichés betegséggel küzdő – sokan így vélekednek róluk; a Tudás-Érték-Tapasztalat (TÉT) elnevezésű integrációs program szakmai vezetője azonban egyszerűen csak „sajátosnak” nevezte azt a célcsoportot, amelynek tagjait több mint két évvel ezelőtt bevonták a projektbe: – Nem volt könnyű ennyi hátráltató körülménnyel versenyre kelni – kezdi az értékelést Scholtz Péter. – A program kidolgozásakor azt gondoltuk, akkor tesszük ezekkel az emberekkel a legjobbat, ha szakmát adunk a kezükbe. Arra azonban, hogy vissza tudjanak szokni az iskolapadba, hogy reggel 8-tól délután 3-ig dolguk van, alaposan rá kellett hangolnunk őket. Ezért első lépésként úgynevezett alapkompetencia-fejlesztő tréninget tartottunk nekik, amelyen például azt gyakorolták, hogyan tudnak majd a környezetükkel együttműködve, erőszakmentesen, a társadalmi normákat követve érvényesülni.

Az említett tréninget már a szakmák elsajátítása követte. Ki-ki maga dönthette el, hogy takarítónak vagy parkgondozónak tanul, vagy pedig egy egész éven át kitartva három egymásra épülő szakmát sajátít el: először konyhai kisegítő lesz belőle, azt követően gyorséttermi ételeladó, majd pedig szakács. – 45 emberrel indultak az OKJ-s képzéseink, közülük 38-an szakmát szereztek. Ezt az arányt egyértelmű sikernek tartjuk! Tudjuk, hogy emögött komoly csapatmunka áll. A képzők nagyon türelmesen viszonyultak a diákjaikhoz, igyekeztek mindvégig megtalálni velük a közös hangot. Ez az eredmény nem valósulhatott volna meg azok a mentorok nélkül, akik folyamatosan mellettük álltak, minden apró-cseprő ügyben segítették őket. Azt is tudjuk, hogy e sikerben nagy szerepet játszott az a napi kétezer forint is, amit a tanfolyamok ideje alatt képzési hozzájárulásként adni tudtunk a programban részt vevőknek.

A szakmai vezető elmondta: az igazi kihívásokkal a program vége felé kell szembenézniük. Pénzhez ugyanis már csak az juthat, aki munkába áll. Ez pedig azt jelenti, hogy – a képzés alatti napi apanázs helyett – már csak havonta kapnak anyagiakat. Ettől pedig néhányan motivációjukat vesztették, mentoraik szem elől tévesztették őket, és visszaestek régi életformájukba. Többeknek azonban komoly fordulatot vett az élete! A programba bevontak közül nyolcan már most dolgoznak, közülük ketten már több mint fél éve. A szakember szerint tény, hogy a munkáltatók nehezen fogadják a TÉT-ben végzetteket, ennek ellenére a program gazdái mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több pártfogoltjuknak munkát szerezzenek. Együttműködnek a Baranya Megyei Munkaügyi Központtal, sőt, fél évig lakhatási támogatással is segítik az egykori – jellemzően fiatal – bűnelkövetők önállósodását.

Tudás-Érték-Tapasztalat – ez a címe a TÁMOP 5.6.1.A-11/2-2011-009 azonosítószámú integrációs programnak, amely 109 115 550 forintos európai uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg. Különféle szakemberek 32 hónapon át segítenek baranyai bűnelkövetőknek abban, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint számos szakmai együttműködő partner.