Csónakázás és haltelepítés a ligetben – Egyre népszerűbb a pécsi Balokány

Különleges programmal várta a családokat és a fiatalokat szombaton a Balokány-liget Pécsett. A tó környékére a Balokány Ligetért Összefogás civil közössége szervezett eseményt, melynek apropóját a Víz világnapja adta. A jóidőben több százan látogattak el a parkba, s így láthatták azt is, hogy a tó vizébe halak, a vizére csónakok kerültek, a Pepita Kultúrtér épülete mellett pedig ivókút-avatásra került sor.

– A civilek kezdeményezték az ivókút itteni felállítását, mi pedig megvalósítottuk az elképzelést. Örülünk, hogy segíthettünk – így foglalta össze a fejlesztést az avatóünnepségen Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta azt is, hogy a balokány-ligeti immár a 9. ilyen jellegű, szponzorált kút Pécsett. A vállalatvezetőtől azután dr. Hoppál Péter, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke vette át a szót. A politikus örömének adott hangot a civil összefogás, a városvezetés és az önkormányzati cég eredményes együttműködése miatt, s hozzátette: a civilek erőfeszítései, a pályázatok, a Pepita Kultúrtér megvalósulása és az ivókúthoz hasonló kisebb fejlesztések révén a pécsi Balokány-liget a Dél-Dunántúl egyik legkedveltebb kikapcsolódási helyszínévé válhat.

A Víz világnapi program számos egyéb érdekességet is tartogatott az érdeklődők számára. A fiatalokat büfé, koncert, kézműves-foglalkozás és vízi játékok is várták, és most már a tó is igazán életre kelt: egyrészt halakat telepítettek bele, melyeket a gyerekek sajátkezűleg engedhettek a vízbe. Ily módon több mint száz úgynevezett koi ponty talált új otthonra a Balokányban. Akinek pedig kedve volt, az evezőlapátot is ragadhatott: a szervezők ugyanis két csónakot bocsátottak a vízre, és a családok egymást váltva próbálták ki az új lehetőséget is.

A pécsi Balokány-liget alkalomról alkalomra egyre több látogatót vonz – ezt örömmel látta a Balokány Ligetért Összefogás szóvivője is. Berényi Zoltán úgy fogalmazott: példaértékű civil összefogás alapozta meg ezt a folyamatot, amely remélhetőleg ez után is tovább folytatódik. Hamarosan a padok, aztán a tószínpad is megújul, sőt, május 1-jén a városi majálisnak is ez a park lesz a helyszíne. A szóvivő szerint jó úton haladnak afelé, hogy a ligetből Pécs valódi „zöld szíve” váljon.

A Balokány-ligetben álló Pepita Kultúrtér 40.640.000 forintos uniós támogatással újulhatott meg.  A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.