Kinyitották a “Zárda” kapuit – felszámolták a szegénytelepet Szászváron

Megszüntették a Baranya megyei Szászvár egyetlen – „Zárda” néven ismert – szegénytelepét. A 2400 lakosú településen ezzel a fejlesztéssel eltűnt az a szegregált lakókörnyezet, amely eddig mindegy harminc ott élő ember sorsát nehezítette meg. A „Nyissuk ki a Zárda kapuit!” elnevezésű projekttel a nagyközségben a hátrányos helyzetű családok társadalmi beilleszkedését kívánták elősegíteni.

A „Zárda” története száz esztendőre nyúlik vissza: még az 1900-as évek elején építették meg azt az apácazárdát, amely akkor még egyházi tulajdonban volt. A második világháború végi szovjet megszállást követően az ingatlant államosították, tanácsi tulajdonba adták, az apácákat viszont kiüldözték. A ’70-es években az épületet bevonták a „telep-felszámolási hullámba”. Ez azt jelentette, hogy a Szászvárt körülvevő erdőkből a romák egy részét a „Zárda” területére költöztették.

A rendszerváltást követően a „Zárda” 12 lakásából 11 magántulajdonba került, de csak kettő rendelkezett vezetékes vízzel és szennyvízelvezetéssel. Így a terület állapota fokozatosan romlott, és az ott élők anyagi körülményei sem tették lehetővé, hogy azon változtassanak. A település egyik szégyenfoltja mind az ott élők számára, mind pedig a többi szászvári számára vállalhatatlan volt – mondja Dunai Péter polgármester: – Éppen ezért a projekttel azt vállaltuk, hogy a zárdabéli családok részére élhetőbb otthont teremtünk, és segítjük őket a beilleszkedésben. Ezért pályáztunk a „Lakhatási integrációt modellező szociális célú település-rehabilitációs kísérleti projektek megvalósítása” című kiírásra.

A nyertesnek bizonyult projekt keretében egyrészt a „Zárda” területén megvásároltak három ingatlant, melyekből a helyi roma önkormányzat részére irodát és foglalkoztató teret alakítottak ki. Ezek az ingatlanok adtak részben otthont az érintett célcsoport felzárkóztatásához szükséges foglalkozásoknak is. Ezen felül a „Zárda” teljes környezete megszépült, széleskörűen felújították a társasházat, kiépítették a víz- és szennyvíz-fővezetékeket is. A területen található önkormányzati ingatlant pedig szociális bérlakássá alakították, és az utat is rendbe tették. Emellett a projekt keretében öt családi házat is vásárolt még az önkormányzat, melyekben szintén szociális bérlakások kaptak helyet. A telepről öt családot, azaz 16 embert költöztettek oda. És mindehhez a pályázatban számos olyan elem (képzések, rendezvények, stb.) is kapcsolódott, amelynek céljuk volt, hogy megkönnyítse a „Zárdában” élők beilleszkedését a többségi társadalomba.

A „Nyissuk ki a Zárda kapuit!” című, DDOP-4.1.2/B-13-2014-0002 azonosítószámú projekt 100%-os pályázati támogatással, 179.729.656 Ft-ból valósult meg. A konzorciumvezető Szászvár Nagyközség Önkormányzata mellett a Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata, valamint Szászvár Nagyközség Roma Önkormányzata vett részt benne. A projekt 2014. augusztus 1-jén vette kezdetét, és 2015. június 30-ával zárul.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>