Hagyományőrzés, sztárfellépőkkel – kiemelkedően sokszínű lesz az idei Pécsváradi Leányvásár

Népművészeti kirakodóvásártól a kiállításig, gyermekműsortól az utcabálig, hagyományőrző együttesek fellépésétől az Ocho Macho, a Magna Cum Laude és Charlie koncertjéig: felsorolni is nehéz, milyen rendkívül gazdag programmal várja a látogatókat október 16-18. között a Pécsváradi Leányvásár. A kistérség hagyományos, különböző neveken immár 49 éve megrendezett eseményéről a szervezők azt mondják: idén az utóbbi esztendők legszínvonalasabb leányvására következik.

Felismertük, hogy változtatnunk, újítaniuk kell: hát megtettük – mondja Pécsvárad polgármestere. Zádori János szerint az idei eseménysorozat megtervezésekor abból a szomorú tapasztalatból indult ki az önkormányzat, hogy immár évekre visszamenően mind a színpadi fellépők, mind a kiállítók egyre kevésbé érdeklődtek a leányvásár iránt. Ráadásul a pécsváradi lakosok is úgy érezték, hogy a rendezvény sablonossá vált, csupán önmagát ismétli. – Pécsvárad egyszerűen nem hagyhatja, hogy elsikkadjon egy ilyen régi, rangos hagyomány – fogalmaz –, hiszen a Leányvásár már felújított formájában is 1966 óta visszatérő eseménye a térségnek! Manapság, amikor a legtöbb településen szinte csakis fesztiválokat, történelmi múlttal nem rendelkező rendezvényeket tartanak, nekünk a saját, erős gyökerekkel rendelkező programunkat kötelességünk életben tartani, sőt fejleszteni is. Ráadásul a város idei esztendeje amúgy is ünnepekben és megemlékezésekben gazdag, a bencés kolostorunk ezévben ünnepli ezeréves fennállását. Ez is kiváló apropó ahhoz, hogy növeljük a Pécsváradi Leányvásár rangját, a programjainak színvonalát és sokszínűségét.

Az elképzelés egyedi mértékű összefogást eredményezett: a helyi vállalkozások szinte kivétel nélkül az önkormányzat mellé álltak, s számos külső cég, még nagyvállalatok is beléptek a támogatók sorába. Ennek köszönhetően az október 16-18. közötti eseményre kiemelkedően gazdag és nívós program kezd összeállni. Már biztos például, hogy lesznek kiállítások és gazdag népművészeti vásár, bábszínházi előadás, népzene és néptánc minden mennyiségben, „Leányvásár Szépe” és „Legszebb Párja” választás, bál és utcabál, fellép Beleznay Endre is, és koncertet ad a három nap során az Ocho Macho, a Magna Cum Laude és Charlie. Ráadásul szombaton belvárosi rajttal és futammal, a Vár utca aljáról rajtolva gyakorlatilag a Leányvásárból indul az idei Mecsek Rallye is!

(A mind jobban konkretizálódó program a www.pecsvaradileanyvasar.hu honlapon, valamint Facebookon itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/events/1476732102654946/).

A szervezők biztosak benne, hogy a jólsikerült Leányvásárnak rendkívül sok hasznos hozadéka lehet. A fő céljuk, hogy visszacsábítsák az eseményre azokat az embereket, akik azt hitték, hogy az már nem képes megújulni. Aki pedig eljön Pécsváradra, az nagyobb eséllyel ismerkedik meg a város és környéke egyéb látványosságaival, érdekességeivel – legyen szó akár a megszépült Dombay-tóról, vagy épp az idén tavaszra csaknem 300 millió forintból felújított kolostorvárról. És nem is csupán Pécsváradról van szó: az önkormányzat Zengővárkonnyal közösen előkészületet tett arra, hogy jövőre közösen jelenjenek meg a Leányvásáron.

A Pécsváradi Leányvásár már a XX. század eleje óta ismert szokásból ered. A története onnan indult, hogy Pécsvárad és a szomszédos Zengővárkony magyar fiataljai Lukács napjához kötődően, az október 18-ához közel eső hétvégén találkoztak, ismerkedtek egymással, szórakoztak együtt. Ezeket a találkozókat nevezték el helyben, tréfásan kálomista búcsúnak. Ahogy Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató írja, „ismerkedő, barátságkötő, szerelemébresztő alkalom” volt ez, ahol minden ifjú fiú és lány párra lelhetett.

 

További információ:
Fülep Lajos Művelődési Központ
Cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth L. u. 31.; telefon: +36 (72) 465-123
E-mail: muvhaz@pecsvarad.hu; honlap: www.pecsvaradileanyvasar.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>