Befejeződött a napelemes rendszer telepítése Sellyén

Az elmúlt hónapok során három sellyei épületegyüttes tetőszerkezetére is napelemeket helyeztek ki. Ennek köszönhetően a szóbanforgó ingatlanokat alacsonyabb energiafelhasználás és energiaköltség jellemzi majd. A fejlesztés hatására az üvegházhatású gázok kibocsátása is csökken, ami a város teljes lakosságára is kedvezően hat.

Sellye az Ormánságnak nevezett, gazdag néphagyományokkal és az ország egyik legváltozatosabb élővilágával rendelkező tájegység legnagyobb települése. A város önkormányzatának fő célkitűzése a környezet tehermentesítése, a megújuló energia hasznos felhasználása, a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt. Ezért pályázott a fotovoltatikus (napelemes) rendszer kialakítására.

Az elnyert több mint 35 millió forint európai uniós támogatásból megvalósult beruházás egyszerre több helyszínen zajlott, ugyanis a fejlesztés a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal épületét, az Ormánsági Művelődési Házat és az Ormánsági Óvoda konyháját is érintette. A jövőben mindhárom épület a napelemes rendszeren keresztül kapja az áramot, ezzel is hozzájárulva a megújuló energiahordozó bázisú villamosenergia-termelés növekedéséhez.

A fejlesztésben érintett ingatlanok a város központjában vagy annak közvetlen közelében találhatók. A projekt azért is vált szükségessé, mivel a polgármesteri hivatal épületének határoló szerkezetei már nem feleltek meg a mai kor követelményeinek, a fűtési rendszere átlagosnak minősült, de igen magas energiafelhasználás és energiaköltségek jellemezték, melyeket az önkormányzat a projekt zárását követően megújuló energia felhasználásával csökkenteni tud. A Művelődési Házat 2012-ben lett adták át, így ott a nyílászárók korszerűnek számítottak, az épület határoló szerkezetei is megfeleltek a kor követelményeinek, azonban a magas energiaköltségek ugyancsak gondot jelentettek. Az Óvoda – hasonlóan az előző két épülethez – szintén a napelemes rendszer kiépítésével tud faragni a havi kiadásokon. A napelemeket az épületek nyeregtetőire telepítették. A projekt révén a három ingatlan éves üzemeltetési költsége, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása is jelentősen csökken majd, ami így a település egészét és Sellye teljes lakosságát kedvezően érinti.

A „Napelemes rendszer telepítése Sellye városában” című, KEOP-2014-4.10.0/N/14-2014-0002 azonosítószámú projekt kedvezményezettje Sellye Város Önkormányzat. A fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program keretében, európai uniós támogatásból valósult meg, 35.975.341 forint értékben. A beruházás 2015. május 13-án kezdődött el, és 2015. szeptember 30-ával fejeződik be.

 

További információk:

Sellye Város Önkormányzat

Cím: 7960 Sellye, Dózsa György utca 1.

E-mail: evo@sellye.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>