Befejeződött a Családok Átmeneti Otthonának fejlesztése Máriakéménden

Jobb körülményeket biztosít hátrányos helyzetű gondozottjainak a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány: a Családok Átmeneti Otthona 115,12 millió forintos pályázati támogatás révén újulhatott meg, amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya finanszírozott. A pályázat segítségével a szervezet felújította, átalakította és bővítette intézményét.

A Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány hátrányos helyzetű gyermekek és családjuk számára igyekszik megfelelő gondozást, szakmai és eszközellátást biztosítani. Intézménye, a Családok Átmeneti Otthona Máriakéménd 2007 óta működik. Az intézménybe azok a szülők és gyermekeik kerülnek be, akik a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálathoz kérelmet nyújtottak be, hogyha például átmeneti otthontalanság sújtja, vagy bántalmazás áldozata lett.

Az idő előrehaladtával számos környezeti hiányosság akadályozta a minőségi szakmai munkát. Az otthon egyetlen közösségi tereként egy 23,7 m2-es konyha szolgált, mely a programok színvonalát és a gondozás hatékonyságát hátrányosan érintette. Az intézmény eddig mindkét épülete több mint 80 éves, a Gyertyaláng Ház szobái a zárt tornác miatt nem szellőztek jól és kevés természetes fényt kaptak, míg a Petri György Ház esetében a málló vakolat, az egyenetlen tetősíkok, a hiányzó csapadékcsatorna és lefolyók, a megoldatlan vízelvezetés és a korszerűtlen fűtésrendszer jelentett komoly problémát.

A beruházásnak köszönhetően az alapítvány bővítette kapacitásait és csökkentette a zsúfoltságot. A Gyertyaláng Ház épülete 18 fő helyett most már csak 9 főt fogad be, a lakóegységek mellett pedig játszószoba és tanulószoba is helyet kapott benne. A házat szárnyépülettel bővítették (Szent Rita Szárny): ami a leomlott pajta helyén áll, 20 fő befogadására alkalmas lakóegységgel, nagy közösségi teremmel, barkácsműhellyel, krízis(beszélgetés)szobával és (zene-)terápiás szobával. A Petri György Ház lakórésze is csökkent, 12-ről 7 férőhelyesre, és itt találhatók az intézmény működtetéséhez és a szakmai program megvalósításához szükséges helyiségek is, a családgondozók irodájától kezdve az interjú- és megbeszélőszobán át az ügyeleti szobáig. A lakók számára számítógépes mintairodát rendezett be.

A fejlesztés eredményeként az ellátotti létszám 36-ra emelkedett, nőtt az egy főre jutó lakóterület, a közösségi helyiségek száma és alapterülete. Dr. Barcsay András, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a gondozottak nyugodtabb, családiasabb légkörben élhetnek, humánusabb, higiénikusabb környezetben, a foglalkozószobákban pedig hatékonyabb ellátást és fejlesztést kapnak. Így a családok gyorsabban talpra állhatnak, a bántalmazásban sérült gyerekek pedig hamarabb gyógyulhatnak.

A fejlesztésre a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány pályázott. A Családok Átmeneti Otthona – Máriakéménd korszerűsítése program című projekt (pályázati azonosító szám: TIOP-3.4.2-11/1-2012-0184) 115.118.899 forint támogatást nyert el. A projekt 2014. december 1-jén kezdődött, és 2015. október 31-én ér véget. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

További információ:

Dr. Barcsay András kuratóriumi elnök, Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány

+36 30 650 62 31; E-mail: gyertyalang@gmx.net honlap: gyertyalang.org

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>