Befejeződött Somogyszob egészségügyi alapellátásának fejlesztése

Korszerű eszközparknak örülhetnek az egészségügyi szolgáltatás páciensei Somogyszobon. Véget ért ugyanis a „A somogyszobi egészségügyi alapellátás fejlesztése” című pályázati projekt, melyre a község önkormányzata az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében nyert el 23,88 millió forint európai uniós támogatást. Szükségszerű beruházás volt ez, hiszen az elmúlt évek során elavult orvostechnikai és számítástechnikai eszközök már megnehezítették a minőségi ellátást.

Somogyszob Somogy megyében, Kaposvártól körülbelül 60 km-re fekszik. A projekt átfogó célja az volt, hogy emeljék a község lakosai számára biztosított egészségügyi alapellátás színvonalát, az itt élők minőségi szolgáltatást kaphassanak. A projekt keretében a felnőtt és gyermek háziorvosi, valamint a védőnői szolgálat részleges fejlesztése valósult meg. Mivel a somogyszobi egészségügyi alapellátást magába foglaló épület is rossz állapotban volt, ezért annak felújítására nagy szükség volt. Cserélték a belső burkolatokat, korszerűsítették a fűtésrendszert és kicserélték a nyílászárókat is. Sor került továbbá egy mozgássérültek számára kialakított parkoló kiépítésére és az épület teljes akadálymentesítésére. De nagy hangsúlyt kellett fektetni az eszközpark kiépítésére is, ugyanis a minőségi ellátáshoz szükséges eszközök (orvostechnikai, informatikai és a rendelők komfortszintjét emelő bútorzat) nem álltak rendelkezésre. Mindezek beszerzésével megteremtődhettek azok a feltételek, amelyek javítják az ellátás biztonságát, fokozzák a megelőzés hatékonyságát, megerősítik az alapellátás szolgáltató szerepét.

A beszerzés során olyan eszközöket cseréltek le, amelyek már 10-15-25 éve voltak használatban, vagy éppen tárolták azokat meghibásodás miatt. A bútorokat szintén az elhasználtság miatt kellett lecserélni, de már az ÁNTSZ követelményeinek sem feleltek meg. A praxisok számítástechnikai eszközei sokkal gyorsabban amortizálódnak, mint az orvosi műszerek, öt évnél egyik sem volt idősebb. A lecserélésüket azonban a technológia fejlődése elengedhetetlenné tette. A projekt során így a gyógyítást, diagnosztikát vagy megelőzést segítő, illetve komfortfokozatot emelő eszközöket szereztek be.

A projekt a fejlesztéssel és a fejlesztési eredmények fenntartásával hosszú távon biztosíthatja a település alapellátásának megfelelő színvonalát. A jobb minőségű ellátásnak köszönhetően Somogyszob lakosainak nem kell a közeli Nagyatádra utaznia, hogy jó ellátásban részesüljenek, hiszen mindezt a helyi orvosoktól is megkapják. Nem mellékes pozitívuma a fejlesztésnek, hogy az utóbbi időszakban megfigyelhető elvándorlás a településről a remények szerint, ha meg nem is állítható, de legalább csökken majd.

A projekt kedvezményezettje a Somogyszob Községi Önkormányzat volt, amely az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében 23,88 millió forint európai uniós támogatást nyert el az „A somogyszobi egészségügyi alapellátás fejlesztése” című, DDOP-3.1.3/G-14-2014-0116 azonosítószámú pályázat megvalósítására.  A projekt 2015. június közepén indult, és október 30-val ér véget.

 

További információk:

Somogyszob Községi Önkormányzat

Cím: 7563 Somogyszob, Petőfi Sándor utca 1.  Tel.: +36 82 445 002

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>