Közel félmilliárd forintos fejlesztés valósult meg a pécsi Gandhi Gimnáziumban

Megújult a Gandhi Gimnázium és Kollégium épületegyüttese. A 499,97 millió forintos európai uniós pályázati támogatásnak köszönhetően a gimnázium kollégiuma kívül-belül látványos fejlesztésen esett át.  A korszerűsítésnek köszönhetően januártól komfortosabb körülmények között lakhatnak, élhetnek a diákotthon tanulói, és az iskola összes növendéke birtokba veheti többek között az újonnan kialakított interaktív előadótermet, valamint korszerű könyvtárat.

Ahogy a projekt záróeseményén is felidézték, ez a beruházás amiatt vált szükségessé, mivel a Komját Aladár utcai épületegyüttes már sem energetikailag, sem a belső közművek tekintetében, sem az iskola korszerű oktatási-nevelési funkcióinak nem felelt meg. A használata körülményes, az üzemeltetése pedig költséges volt. A pályázat keretében a nyílászárókat modernebbre cserélték, az épületek egyebek mellett tető-, hő- és vízszigetelést kaptak, és újra ki is festették mindegyiket. Korszerűsítették a villamoshálózatot, új kazánt üzemeltek be, továbbá a szobákat, vizesblokkokat, valamint a liftet is akadálymentessé tették.

A pályázat kiterjedt az oktatási, nevelési munka hatékonyságának javítására is. Így például a korábbi könyvtárszoba az egyik épületből a másikba költözhetett és megújult, az ezáltal felszabadult helyiségből és a hozzá tartozó épületrészekből pedig interaktív előadótermet alakítottak ki. Az épületegyüttes közepén az udvar sem maradt érintetlen: felújították a parkot, a parkolóban mozgáskorlátozott-helyeket is elkülönítettek.

Az iskolát működtető Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Virág Bertalan az ünnepélyes projektátadó rendezvényen megköszönte a tantestület kitartó, áldozatos munkáját, hiszen – mint fogalmazott – az építkezés ideje alatt jelentős és rugalmas szervezéssel kellett megoldani a diákok elhelyezését. Hangsúlyozta továbbá: a megújult épületegyüttes és benne a modern interaktív terem, a város egyik legmodernebb könyvtára, valamint az ugyancsak létrehozott fejlesztőszoba – ami az óvodáskorúaktól az iskolásokig nagyon sokaknak hasznos lehet a jövőben – mind a Gandhi Gimnázium növendékei számára készültek, akik januártól birtokba is vehetik ezeket.

Déri Ildikó, az iskola igazgatója úgy gondolja, hogy a korszerű kollégiumi blokk, valamint a nemrégiben a gimnázium épületében átadott Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ – benne hang- és videóstúdióval, nyelvoktató laborral és háromdimenziós technikát alkalmazó oktatóteremmel – tovább növelik majd a Gandhi vonzerejét, hiszen az iskola még jobb elhelyezési feltételeket és rendkívül modern taneszközöket, technológiákat kínál. A gimnáziumban legközelebb 2016. január 14-én (csütörtökön) 10 órától tartanak nyílt napot, amikor az érdeklődők testközelből is megismerhetik az intézményt és az általa biztosított lehetőségeket.

A fejlesztésre az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. pályázott. A “Gandhi annyi, mint élni a lehetőséggel” című projekt (azonosító szám: DDOP-3.1.2/C-14-2014-0001) 499,97 millió forint támogatást nyert el. A program 2014. augusztus 15-én indult és 2015 decemberében ér véget. A Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

További információ: Virág Bertalan ügyvezető, Gandhi Gimnázium KNKft. (tel.: +36 72 239 655; honlap: www.gandhigimi.hu)

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>