Befejeződött a Siófok térségi szennyvízprojekt

Számos település léphet a fejlődés útjára annak köszönhetően, hogy sikeresen lezárult ez a program – hangzott el a Siófok térségi szennyvízprojekt átadóünnepségén. Az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című fejlesztés összesen 7,371 milliárd forintos pályázati támogatás révén valósult meg. A program zárórendezvényét a térség új szennyvíztisztító telepén tartották, amely ugyancsak a szóbanforgó projekt keretében készült el.

– A térség egyik legnagyobb projektjét zárjuk – hangsúlyozta az ünnepségen a pályázati programban kedvezményezett NFP – Dél-Balaton konzorcium egyik tagjának vezetője. Hidvégi József, a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke úgy összegzett, hogy négy településen egy közel nyolcmilliárd forintos beruházást hajtottak végre. Hozzátette: ráadásul ezzel egyben az a teljes, átfogó, öt agglomerációt érintő fejlesztés is véget ér, amelyet összesen mintegy 18 milliárd forintból valósítottak meg az érintett térségekben élők, valamint a környezet megóvása érdekében. 

– Mi három éve működünk, és ez volt az első olyan szakaszolt program, amelyben konzorciumvezetőként vettünk részt. Sokat tanultunk belőle – ezt már a másik kedvezményezett, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondta. Nagypál Sándor a köszöntőjében arra is kitért, hogy még számos munkára készülnek a Balaton térségében: ivóvízminőség-javító és szennyvíztisztítási-szennyvízelvezetési projektek lebonyolítását is tervezik.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a négy települést érintő szennyvízcsatornarendszer-kiépítés és a Siófokon létesített új szennyvíztisztító telep révén az egész térség tőkevonzó képessége nő, még több munkahelyteremtő vállalkozás letelepedése, a gazdaság élénkülése remélhető, ráadásul a lakosok komfortérzete is erősödik. Ahogy ő is, úgy Móring József Attila, Somogy megye fejlesztési biztosa is köszönetet mondott mindenkinek, aki dolgozott a projektben. – A projekt elején sokan nem hittünk a megvalósíthatóságában, azonban közös összefogással sikerült létrehozni ezt az új szennyvíztisztító telepet – tette hozzá.

A projekt kivitelezői részéről Irtó Krisztián, az EuroAszfalt Kft. környezetvédelmi igazgatója ismertette a kivitelezés néhány sokatmondó adatát. Tájékoztatása szerint az új szennyvíztisztító telepbe összesen 9.400 m3 betont és 1.100 tonna betonacélt dolgoztak be. A térség valóban olyan műszaki létesítményt kapott – mondta –, amelyre méltán büszke lehet.

Az általa elmondottakhoz csatlakozott a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. általános operatív igazgatója is. Gyöngyösi Zoltán úgy fogalmazott, hogy ez a teljesen új generációs telep a tisztítástechnológiája, az energiahatékonysága és a biztosított munkafeltételek szempontjából összességében a legjobb a DRV hasonló létesítményei közül. Az igazgató azt mondta, már várják, hogy a telep 2017-ben valóban megmutathassa az erényeit.

Az ünnepség végén a projektgazda képviseletében Hidvégi József társulás-elnök a fejlesztésben részt vett valamennyi partner szervezet képviselőjét megajándékozta. Mindannyian különleges tárgyat vehettek át: a szennyvíztelep egy-egy háromdimenziós makettjét vihették haza magukkal.

A Siófok térségi szennyvízprojekt a Balaton vízminőségének és a sérülékeny ivóvízbázisoknak a védelme, valamint a talajvízszennyezés megszüntetése szempontjából is nagy jelentőségű. Több mint harmincezer ember szennyvízellátását biztosítja. A pályázati program keretében egyrészt Siófokon, Balatonendréden, Balatonföldváron és Zamárdiban építettek ki szennyvízelvezető csatornarendszereket. A projekt másik fő eleme volt az új szennyvíztisztító objektum megépítése. Ez a biológiai, eleveniszapos telep évi hétmillió köbméter szennyvíz megtisztítására lesz alkalmas – akár ötven éven át.

Az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című projekt kedvezményezettje az NFP – Dél-Balaton Konzorcium, amelynek az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., valamint a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás a tagjai. A kivitelező a Sió 2014 Konzorcium. A projekt I. szakasza a KEOP-1.2.0/09-11-2012-0014 azonosítószámú pályázat keretében, 3,711 milliárd Ft európai uniós támogatásból valósult meg, 2013. augusztus 8. és 2015. december 31. között. A kivitelező ebben az I. ütemben kiépítette az agglomeráció teljes szennyvízcsatorna-hálózatát, valamint elvégezte az új szennyvíztisztító telepen a teljes szerkezetépítést, a külső közművek létesítését és a technológia gépeinek beszerzését is. A II. ütem a KEHOP-2.2.4-15-2015-00002 azonosítószámú pályázat keretében folytatódott, és 3,66 milliárd Ft európai uniós támogatást kapott. Ez az ütem – s vele a teljes projekt – hivatalosan december 8-án ér véget.

 

További információ kérhető:

Rétvári István projektmenedzser, NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

(tel: +36 30 336 5009, e-mail: retvari.istvan@nfp.hu)

Hatos Norbert társulási csoportvezető, Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás

(tel.: +36 70 607 2852, e-mail: tarsulas@fonyod.hu)

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>