Tavaszváró Nemzetiségi Koncertet szervez a Gandhi Pécsett

A rendezvény kiemelt célja a roma nemzetiség elfogadottságának erősítése 

Zenével a pozitív értékek bemutatásához és az előítéletek csökkenéséhez – így is összefoglalható a kiemelt célja annak a rangos eseménynek, melynek február 17-én ad otthont a pécsi Kodály Központ. A Tavaszváró Nemzetiségi Koncertet a helyi Gandhi iskola, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ fenntartója szervezi. A „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar első nagyszabású előadásának hátterét és részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

– Örülök, hogy a védnöke lehetek ennek a különleges programnak. Olyan eseményre készülünk, amilyenre eddig még nem került sor Pécsett – jelentette ki a tájékoztatón a város polgármestere. Dr. Páva Zsolt kiemelte, hogy a tervezett koncert nemcsak a művészeti értéke miatt nagy jelentőségű: – Fontos, hogy a Gandhi Gimnázium ezúttal kilép a szokásos oktatás-nevelés-kutatási feladatköréből, nyit a külvilág felé, szélesebb társadalmi réteget szólít meg. A produkció mellett a közönség reakciójára is kíváncsi vagyok – fogalmazott.

A koncert szervezője, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. a fenntartója Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményének: a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola már több mint húsz éve magas szinten ápolja és örökíti tovább a roma kultúrát, köszönhetően az európai vonatkozásban is páratlan szakmai-módszertani munkájának.  A fenntartó célja az, hogy minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza a Gandhit, akiből az iskola és a tanulás segítségével új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

Virág Bertalan, a nonprofit kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már több mint egy éve Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központot is működtetnek, s céljaik összhangban vannak a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar küldetésével. Ez adott alapot ahhoz az együttműködéshez, amelynek a februári rendezvény lesz az első – de várhatóan korántsem utolsó – állomása. – Távolabbra is tervezünk – hangsúlyozta –, mivel hisszük, hogy a társadalmi rétegek közti közelítés legfontosabb eszköze a kultúra.

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncert fellépőiről és egy egyéb részleteiről Batyi Róbert, a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar alapítója beszélt. Mint elmondta, a zenekar elsősorban fiatal, roma, a komolyzenét főiskolai, egyetemi szinten tanulókból, vagy felsőfokú intézményben már végzett zenészekből áll. Küldetése, hogy erősítse a roma fiatalok társadalmi szerepvállalását, a cigány fiatalok aktivitását, a tehetséggondozást, segítse karrierjüket. Első koncertjüket tavaly december 18-án, a budapesti Magyarság Házában adták.

Február 17-én, a pécsi Kodály Központban több országból, pl. Spanyol- és Németországból érkező, ismert roma és nem roma származású zenészek együtt mutatják be Antonio Vivaldi: Négy évszak című művének flamenco átdolgozását. Az előadásban közreműködik az ezúttal 20 fős „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar, a Gandhi Hagyományőrző Együttes és az iskola kórusa, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium művészei, flamenco táncosok, és egy közel száz fős kórus, amelyet pécsi gimnáziumok kóristái alkotnak.

A Tavaszváró Nemzetiségi Koncert fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a védnökei pedig dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

További információ:

Dezső Gabriella szakmai vezető, Gandhi Gimnázium K.N. Kft., NeRok

Telefon: +36 30 693 4865

E-mail: dezso.gabi@gandhikft.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>