Névadója előtt tisztelgett a pécsi Gandhi iskola

Példaképekre mindig szükség van, de senki sem születik annak; ha viszont úgy él, példaképpé válhat – hangzott el azon a megemlékezésen, amelyet hétfő délután tartott a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója. Október 2-a a világhírű indiai vezető, Mahatma Gandhi születésnapja. A róla elnevezett intézményben a születése 148. évfordulója alkalmából szerveztek ünnepi programot, amelyre számos partnerüket is meghívták.

– Mahatma Gandhi mérhetetlen igazságszeretete és humanizmusa mindannyiunk számára példaként szolgálhat – mondta köszöntő beszédében a gimnázium vezetője. Ignácz István úgy fogalmazott: iskolájuk Gandhi nevét viseli, ezért kötelességük e szellemi örökség életben tartása, éppúgy, ahogy az ősök által hátrahagyott értékek megőrzése is. Ennek jegyében oktatják és örökítik tovább a cigány/roma hagyományokat, nyelveket és kultúrát, s ezért is örömteli visszajelzés a munkájukra az, hogy két héttel ezelőtt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslata alapján a Gandhi intézményi rendszer cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja felkerült a jó gyakorlatok nemzeti jegyzékére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy ez az iskola, ez a szellemiség a diákjainak kapaszkodót adhat, ily módon ki tud repíteni a szükségből, a szegénységből. Langerné Victor Katalin hangsúlyozta: a magyar cigányság kultúrája Európában és a világon is egyedülálló, és ez nem a szegénység kultúrája; a Gandhi Gimnáziumnak éppen az a célja, hogy tudásban, szívben, hitben gazdag gyerekeket neveljen.

Prabal Datta, a Tata Consultancy Services ügyvezető igazgatója először arra emlékeztetett, hogy a cégük tavaly együttműködési megállapodást kötött az iskolával azzal a céllal, hogy a két fél közösen dolgozzon a nemzetiségek és kisebbségek munkavállalási esélyeinek javításáért. Azután bejelentette, hogy  a Tata az ún.  GoIT programját is összeköti a Gandhival, amelynek diákjai és pedagógusai különleges információtechnológiai tudás megszerzésére kapnak majd lehetőséget: a diákok pl. kirakós játékként készíthetnek mobilalkalmazást, programozhatnak robotokat, és azt is megtanulják, miként hozhatnak létre sikeres üzleti modelleket.

A megemlékezés keretében mások mellett az alapfokú művészeti iskola tanárainak zenekara, valamint a Gandhi Hagyományőrző Együttes is fellépett. Az ünnepséget követően pedig átadták az intézmény új zeneszobáját. A népszerű énekes Oláh Gergő ezen a ceremónián is szerepet vállalt, majd a NeRok Caffé vendégeként mesélt magáról a népes közönség előtt.

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolának célja változatlanul az, hogy minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza – olyan, akiből az iskola segítségével majd a társadalom értékes tagja, új ismeretekre nyitott, de a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

 

További információ:

Virág Bertalan ügyvezető igazgató, Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

Telefon: + 36 20 347 9006; E-mail: virag.bertalan@gandhikft.hu

 

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>