Napelem pályázat – mire érdemes figyelni?

palyazati-lehetoseg-mcste-cover

Néhány hét, és megnyílik a legújabb pályázati lehetőség, amelyet ingatlanok energiahatékony korszerűsítésére lehet felhasználni. A műszaki tartalmat legalább olyan fontos átgondolni, mint a pályázat formai szempontjait. De mire kell kiemelt figyelmet fordítanunk? Erre hívja fel figyelmünket Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

Néhány hét, és megnyílik a legújabb pályázati lehetőség, amelyet ingatlanok energiahatékony korszerűsítésére lehet felhasználni. A Magyar Kormány által meghirdetett napelem pályázatra december 6-tól (régiónként eltérő ütemben) nyújthatók be pályázatok. A műszaki tartalmat legalább olyan fontos átgondolni, mint a pályázat formai szempontjait. De mire kell kiemelt figyelmet fordítanunk? Erre hívja fel figyelmünket Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

Ha az alábbiak közül akár egy pontban is magunkra ismerünk és nem teljesülnek az adott paraméterek, előírások, akkor már nem érdemes tovább gondolkodni a beadáson:

  • A jövedelem szempontjából csak azok a személy(ek) számítanak a pályázat során, akik 2021. 08. 30-án tulajdonos(ok) voltak az adott ingatlanban. Közülük csak a jövedelemmel rendelkező személyeket veszik figyelembe a pályázat elbírálásakor. Az átlagjövedelmet ez alapján fogják számolni. Tehát ha van házastárs, gyermek a családban, de nem tulajdonosok az adott ingatlanban, és/vagy nincs jövedelmük sem, akkor nem vehetőek figyelembe az átlagjövedelem számításánál. 
  • Csak magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan fejleszthető. 
  • Az épületnek rendelkezni kell használatba vételi engedéllyel, illetve a tulajdoni lapon legyen is feltüntetve a ház. Tehát félkész vagy építés alatt álló ingatlanra nem lehet a támogatást megpályázni.

Aki fentieken túl van, és mindennek megfelel, akkor, a pályázat beadásával kötelezettséget vállal arra, hogy:
– amikor bevezetik (legkésőbb 2023.12.31. után) az úgynevezett bruttó elszámolást a napelemes rendszereknél, önként átlép, vállalja annak a feltételeit a jelenlegi szaldó (fogyasztás = termelés = nincs fizetendő villanyszámla) elszámolás helyett (szaldós elszámolás: az áramszolgáltató évente megnézi, mennyit termelt a napelemes rendszerünk, valamint mennyit fogyasztottunk az adott évben, és a kettő különbözetét vagy nekünk kell rendeznünk az áramszolgáltató felé (amennyiben többet fogyasztottunk, mint termeltünk), vagy az áramszolgáltatótól igényelhető vissza egy bizonyos összeg, ha többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk. A bruttó elszámolás annyiban különbözik, hogy az áramszolgáltató más áron fogja megvásárolni az általunk a hálózatba feltáplált energiát, mint amennyiért mi vásároljuk vissza az áramot a hálózatból. Az ár, amit az áramszolgáltató fog fizetni a hálózatba feltáplált energiáért még nem ismert, ezt a kormány a későbbiekben fogja meghatározni).
– Vállalja, hogy a megvalósítás leigazolt dátumától számítva 3 évig nem adja el a felújított ingatlant, vagy, ha mégis, akkor csak olyan személynek, aki megfelel a jelenlegi pályázati kiírás fentiekben ismertetett követelményeinek.

Azt talán sokan tudják, hogy kétféle konstrukciót lehet választani: vagy napelemet telepíthetünk, vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítésre pályázhatunk (hőszivattyú). Mindkettő választásnak megvannak a műszaki sajátosságai és előírásai.

Csak napelemes beruházást nem javasoljuk annak, aki
– eddig spórolt az áramfogyasztásával, és „csak” 6 000-7 000,- Ft (vagy kevesebb) villanyszámlát fizetett havonta. Az utolsó elszámoló számla szerinti korábbi fogyasztás kWh értéke adja a maximálisan felszerelhető napelemes rendszer telepíthető méretét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi fogasztás fedezéséhez elegendő méretű rendszert lehet telepíteni, nagyobbat nem. Tehát egy alacsony fogyasztású ingatlan esetében csupán kisebb rendszer telepíthető, kevesebb összeg spórolható, illetve jövőbeni nagyobb fogyasztók beszerzésére (pl.: klíma) nem tervezhető kapacitás.
– már rendelkezik napelemes rendszerrel, ugyanis a meglévő napelemes rendszer bővítése sem lehetséges.

Ha napelemes rendszer telepítése és fűtéskorszerűsítés a cél, akkor:

  • csak hőszivattyú beépítése támogatott. A meglévő fűtési rendszer átalakítása, a hőleadók (radiátorok) felújítása már csak önerőből, saját forrásból valósulhat meg, ezeket a költségeket nem lehet elszámolni a pályázat terhére.
  • A maximum 5,0 kWp napelemes rendszer önmagában, az adott ingatlanra megfelelően méretezett hőszivattyúhoz nem biztos, hogy elegendő lehet, így továbbra is kell áramot vásárolni. Vagyis továbbra is marad a villanyszámla. Csak önerőből lehet a rendszert megfelelő méretűre bővíteni. 
  • Semmiképpen se pályázzon erre a műszaki megoldásra az, akinek már többnyire 3 rétegű üvegezéssel ellátott, korszerű nyílászárói vannak (legalább az ablakok-ajtók 50%-át kicserélték már korszerű nyílászáróra), illetve távfűtéses lakásban lakik – eleve elutasítják a pályázatát.

Fontos mérlegelni, hogy a pályázattal kapcsolatban sok egyéb költség is felmerülhet. Számolni kell a pályázatírás esetleges költségével is, de ugyanilyen fontos, hogy bizonyos munkanemek anyag- és munkaköltségei nem számolhatók el:

  • a saját munka…
  • magunk által vásárolt anyag…
  • a nyílászáró cserén kívül (de itt is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén) bármilyen építési jellegű tevékenység:
    • esetleges vakolás, vagy kőműves helyreállítási költség;
    • esetleges tetőfelújítás költségei (pl.: hogy elbírja a napelemes rendszert);
    • esetleges gipszkartonozás költségei;
    • a hőszivattyú beépítésén kívül új fűtési-gépészeti rendszer kiépítése;
    • esetleges burkolás költségei;
    • a hulladék elszállításának költségei;
    • átépítések, átalakítások költségei;
    • esetlegesen a festő és mázoló munkák költségei;
    • a fentiek, és a pályázat elemeinek a finanszírozási költségei.

Miután pontszám szerint rendezik sorba a beérkezett helyes és minden egyéb feltételnek megfelelt pályázatokat, értelemszerűen vannak, akik magasabb pontszámot fognak kapni. Ilyen pontszámkülönbségek eredhetnek:

  • az ingatlanba bejelentett 18 év alatti gyermekek számából (1-4 pont kapható).
  • a település földrajzi helyzetétől, hogy kedvezményezett, nem kedvezményezett vagy fejlesztendő járásról van-e szó (1-3 pont kapható).

Egy ekkora horderejű kérdésben felelős döntésre van szükség, ezt a döntést igyekeztünk segíteni az összeállítással. Ha további kérdések merülnek fel, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete tagjaként számíthat támogatásunkra.

Forrás, további infók és részletek itt: napelem.palyazat.gov.hu

Gulyás István
építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő
elnök
Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete

 

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>