Hamarosan megnyitja kapuit Barcs legújabb turisztikai attrakciója

Az új barcsi interaktív látogatóközpont

Interaktív látogatóközpont egy határon átnyúló program keretében

Utolsó szakaszába ért a „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” elnevezésű projekt megvalósítása. Barcs egykori sótároló épülete egy többfunkciós turisztikai mobilitási központtá alakul március végére.

Az interaktív látogatóközpont modern technológiával kívánja bemutatni a barcsi közlekedéstörténetet, történelmet, kultúrát és hagyományokat, ötvözi a régi értékeket az új technológiákkal, ezáltal valóságos élményt kínál virtuális eszközökkel. A tér és az idő áthidalása, valamint az új megoldások teszik majd egyedivé és megismételhetetlenné Barcs új beruházását.

Az új barcsi interaktív látogatóközpont

A projektben partnerként közreműködik a horvátországi Belistye Város Önkormányzata is, ahol felállításra kerül egy régi, használaton kívüli vasúti szerelvény, amelyben a barcsihoz hasonló interaktív kiállítás kialakítására kerül sor. A közös program célja a dualizmus korában használt épületek, területek turisztikai fejlesztése, új turisztikai attrakciók létrehozása.

A barcsi mobilitási központ épületébe tervezett közösségi tér két helyiségből fog állni. Az egyik inkább az egyéni információ- és ismeretszerzés helyszíneként funkcionál majd, elszeparáltsága és formája miatt „hangos” eszközök is beépítésre kerülnek. A másik pedig egy interaktív kiállítás, melynek tartalmai a magyar mellett angol és horvát nyelven is elérhetőek lesznek.

A mobilitási központban helyet kapó 98 m2-es interaktív kiállítás fő célja informálni és tanítani a látogatókat Barcs közlekedéstörténetéről, ipari hagyatékáról és hagyományairól, a természeti környezetéről, kulturális és néprajzi értékeiről. Többek között a virtuális vízitúra lehetővé teszi majd a drávai hajókázást, melynek segítségével bejárhatók a legérdekesebb Dráva-szakaszok. A hajótestbe ülve pedig a kis konzolon lévő táblán lehet majd folyószakaszt választani. A központ fő attrakciója a közösségi tér nagy részét kitöltő társasjáték, amely nagy méreteivel, színes bábúival, a jól ismert “Ki nevet a végén?” szabályaival csábít játékra.

Az új barcsi interaktív látogatóközpont

A központ építési munkálatai még 2021 augusztusában indultak meg, azonban rövidesen problémák merültek fel az épület falainak állékonyságával kapcsolatban: az egyik fő tartófal beomlott. Új tervek készítése, illetve a pótmunka-végzés is lassította a kivitelezési folyamatokat. Ebből kifolyólag a munka intenzívebb része 2022 tavaszán indulhatott meg, akkor azonban a faanyaghiány eredményezett további késéseket, ugyanis a tervek alapján igen nagy mennyiségű fa került beépítésre. Mivel a fenti indokok miatt a kivitelezés befejezése csúszott, az interaktív kiállítás határidejét is módosítani kellett. A jelenlegi tervek szerint 2023. március 20-án fejeződik be a kialakítás.

A pályázat eredményeinek bemutatására szolgáló projektzáró konferencia megrendezésére 2023. március 24-én kerül sor Barcson, amit egybekötnek majd a felújított mobilitási központ ünnepélyes átadásával. Az átadón tiszteletét teszi Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is. Március 28-án pedig, kiemelten a helyi kulturális és ipari örökség bemutatására, tudatformáló rendezvényt tartanak az iskolások számára, melynek a mobilitási központ és az interaktív kiállítás ad majd otthont.

Az új barcsi interaktív látogatóközpont

A cikk az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által támogatott „VICINaD – Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia” (HUHR/1901/2.1.2/0120) című projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió támogatásával valósul meg.     

További információ:
Barcs Város Önkormányzata
7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.
06 82/565-960

A jelen írás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. Tartalma kizárólag a Barcs Város Önkormányzata felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.

logok

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>