A Kenguru játékot gyártott,az akadályverseny rekordot döntött –Mintha az élmények kifogyhatatlan tárháza lenne az Együtt a fiatalokért program

Aki netán azt hitte,hogy hosszú hónapok elteltével lassacskán kifullad az Együtt a fiatalokért program,az alaposan tévedett. A résztvevőket érő újabb és újabb örömök,élmények állandó ösztönzést,további lendületet adnak a folytatáshoz.

Ami az elmúlt egy hónapot illeti,a Baranya Megyei Önkormányzat Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye,Óvodája,Általános Iskolája,Speciális Szakiskolája és Kollégiuma komlói intézményének diákjai a Kulturális utak keretében Budapesten,a Csodák Palotájában jártak,ami feledhetetlen élményt jelentett számukra. A Kenguru szakkör ugyanakkor a csoportos együttműködés fejlesztésére helyezte a hangsúlyt –egyrészt különféle játékok révén,másrészt azzal,hogy saját maguk,közösen gyártottak játékokat. A Tükörkép klubban a gyerekek érzékeit fejlesztették,a gesztusok,arckifejezések fel- és megismerését gyakorolták. Látványos a Mozgáskottá-s ovisok előrehaladása is,a pedagógusok közös munkájának köszönhetően folyamatosan javul a mozgáskoordinációjuk.

Ugyanezen intézmény pécsváradi telephelyén a színjátszó csoport tagjai nagyon készültek a városnapi fellépésükre,amely aztán nagy sikert aratott. A fiatalok a sportban futballkupán és atlétikaversenyen mérték össze tudásukat,s aközben mindenki felmérhette a saját fejlődését is. A foci megint az „esélyegyenlőség jegyében” zajlott,hiszen az összecsapásokon lány csapattag is pályára lépett.

Szintén Pécsváradon,a megyei önkormányzat II. Béla Középiskolája,Élelmiszeripari Szakiskolája,Kollégiuma és Alapfokú Művészetoktatási Intézményében szintén a tervek szerint haladnak a heti és a havi foglalkozások. Az akadályversenyre 84-en neveztek – ilyen nagyarányú részvételt az intézményben még soha,egyetlen sporteseményen sem jegyeztek fel. Az évfolyamok csapatai szinte presztízskérdést csináltak a győzelemből. Azt végül a Nagy Patrik,Rulek Dávid,Kirch Tamás,Wágner Zsolt összetételű gárda szerezte meg. Az informatika szakkörösök is kiléptek a szabadba,ott fényképezhettek,ami még tovább fokozta a foglalkozások amúgy is jó hangulatát. A sportot kedvelő diákok pedig május 30-án tájfutóversenyen mérték össze tudásukat. Lovászhetényből indulva rótták végig az iskolájukig vezető,5-6 kilométer hosszú utat.

Mohácson a Meixner Ildikó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény,Óvoda,Általános Iskola,Speciális Szakiskola és Kollégiumában az e havi Játszóház programja a Föld napjához kapcsolódott:felhívták a figyelmet a tudatos környezetvédő magatartásra,beszélgettek a környezetszennyezésről és arról is,hogy a gyerekek milyen teendőket sürgetnének e téren. A Tamburazenekar tagjai pedig egyre több felkérést kapnak,aminek örömmel tesznek eleget. Szerepeltek az alsótagozatosok Anyák napi műsorán,és folyamatosan készülnek a kollégium kulturális délutánjára.

Ugyancsak Mohácson,a Baranya Megyei Önkormányzat Radnóti Miklós Szakközép- és Szakiskolája,Kollégiumában a kerékpárosokat a hímesházai túra keretén belül filmezték is – mintha csak a Tour de France-on lennének. Az informatika szakkörös fiatalok pedig már odáig jutottak,hogy a weblapszerkesztés és design alapjaival ismerkednek!

Az „Együtt a gyermekek és fiatalok kulturális és szabadidős neveléséért Baranyában” (rövidített nevén:Együtt a fiatalokért) projekt lebonyolítója a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. A Baranya Megyei Önkormányzat ifjúsági feladatait ellátó szervezet TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0026 azonosítószámú pályamunkája a „Nevelési-oktatási intézmények tanórai,tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatására” kiírt uniós pályázaton szerepelt eredményesen. 50 millió forintos támogatást nyertek a megyei önkormányzat fenntartásában működő öt baranyai közoktatási intézmény gyermek- és ifjúsági programjaira. A támogatás révén 2010 szeptembere és 2011 augusztusa között összesen 34 tematika mentén,662 alkalommal,mintegy 50 szakember foglalkozik az 5 intézményből bevonandó közel 1000 fiatallal.

További információ:Spirk Nikoletta projektmenedzser (tel.:20.400.38.97;email:spirk.niki@tetthely.net)