Gebauer Ernő Emlékév – civil kezdeményezésre

Ennek az eseménysorozatnak az előkészítése is úgy indult, mint számos más kezdeményezés…

Még 2011 őszén egy Gebauer Ernő iránt elkötelezett magánszemély birtokába került a festő hagyatéka, személyes iratainak egy jelentős része. – Ez indította el az emlékév ötletét. Az ötletet tett követte, s néhány önkéntes; L. Csépányi Katalin, Komlós Attila, Márkus István és Weinreich László gondolataiból elindult a Gebauer Emlékkiállítás szervezése, előkészítése. Az alapot képező és az életrajzi dokumentumokkal gazdag hagyaték, Gebauer pontos és precíz feljegyzéseivel együtt jól körülhatárolja és mutatja egy kialakuló kiállítás tematikáját, területeit.

A pécsi neves festőművész születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója kapcsán a pécsi civilek, a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter2012-ben Gebauer Ernő Emlékévet hirdet.

A kettős évforduló apropóján a szervező civilek ez évben több programmal készülnek megemlékezni Gebauer Ernő életéről és munkásságáról. Az emlékévben a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter több civil önkéntes segítővel közösen a festőművész műveiből és hagyatékából időszaki kiállítást szervez Pécsett.

Gebauer Ernő olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. Vallási témájú freskói és seccói 57, elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomban csodálhatók meg. Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, továbbá az egykori “Nagycsemege” (ma Replay Café & Restaurant) – falain láthatók.

Gebauer Ernő

Gebauer Ernő és modellje

Az idei év tavaszára tervezett emlékkiállítás kivitelezésében a pécsi városlakók és gyűjtők segítségét kérik a szervezők, hiszen a hagyaték anyagán kívül számos olajfestmény, egyházi témájú festmény, tájkép, pécsi témájú festmény, portré, linómetszet, exlibris és kisgrafika található pécsi és pécsi kötődésű magánszemélyek tulajdonában, melyeknek egy közös kiállításon történő bemutatását tervezik a szervezők. Az emlékév szervezői kérik azon magánszemélyek jelentkezését, akik birtokolnak bármilyen Gebauer Ernőhöz kötődő tárgyat, alkotást, – és azt szívesen kölcsönzik az emlékkiállítás idejére, hogy jelezzék ezt a szervezők felé (L. Csépányi Katalin, Tf.: +36-30-575-3997, hethatar@t-online.hu).

További info, Gebauer Ernő életrajza >>

Pécs Xavér

Freskó a pécsi Xavér templomban

Gebauer Ernő életrajza (Netlexikon.hu):