Belfastba mennek, erőszakmentességről egyeztetnek baranyai fiatalok

Toleranciáról, erőszakmentességről, méltányosságról tanácskoznak baranyai fiatalok az észak-ír fővárosban. Az augusztus 20-án kezdődő egyhetes nemzetközi táborban Magyarországról tíz egyetemista illetve középiskolás, valamint két kísérőjük vesz részt. A szóbanforgó magyar csapat már másfél éve dolgozik együtt német, angol, skót és észak-ír társaival egy közös ügyön – bár személyesen csak most először találkoznak egymással. Az öt nemzetiség hat ifjúsági szervezetének ez a közös programsorozata az Értékek Kontra Erőszak (Values Versus Violence / Triple-V).

A nemzetközi együttműködés ötlete azután fogalmazódott meg, hogy egy németországi középiskolás három társának életét oltotta ki, majd magával is végzett. – Fel szeretnénk hívni az európai fiatalok figyelmét a békés szociális légkör fontosságára – mondja Spirk Nikoletta, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. munkatársa, az akció hazai vezetője. – Ennek legfontosabb alapja a méltányosság, a tolerancia és az erőszakmentesség. Mi hiszünk abban, hogy ezen értékek tudatosításával és továbbadásával hatékonyan segíthetünk megelőzni az erőszakot – mind az oktatási intézményekben, mind pedig azokon kívül.

Baranyából eddig összesen mintegy ezeregyszáz fiatal kapcsolódott be valamilyen formában a programba. Ők az akció kezdete óta különféle módon foglalkoznak az értékek közvetítésével. Pánki Betti ifjúságsegítő úgynevezett értékkommunikátor-képzésen vett részt. Azt mondja, a tanfolyamon tanult módszereket, fogásokat a mindennapi munkája során is hasznosítani tudja: – Sokat foglalkozom fiatalokkal, szívesen önkénteskedem is. Amióta részt veszek a projektben, azóta nyilvánvalóan gyakrabban és átfogóbban is elgondolkodom azon, mi mindent tehetnénk azért, hogy minél több fiatal rájöjjön: az erőszak sosem vezet jóra! Amit pedig a munkámban már konkrétan is fel tudtam használni az itt tanultakból, az a rengeteg értékközvetítő játék.

Az akcióban részt vevő fiatalok némelyike a tapasztalat útján való tanulás hatékonyságát próbálja ki: hetente egyszer segítségre szoruló emberekkel, így fogyatékkal élőkkel, idősekkel, vagy tanulási nehézséggel küzdő gyermekekkel foglalkoznak – például a pécsi Keleti Városrészi Óvoda két tagintézményében, vagy a Pécsi Gyermekotthon és Gyermekek Átmeneti Otthonában.

Emellett vannak, akik a sport nyelvén tanulnak és tanítanak toleranciát: Pécsett immár több alkalommal úgynevezett utcai tolerancia-focibajnokságot szerveztek. A futball e fajtája azért különleges, mert szokatlan szabályai mind a „fair play” üzenetét közvetítik: lányok és fiúk közösen játsszák, a mérkőzések előtt a csapatok közösen fektetik le a szabályokat, és a gólok mellett úgynevezett fairplay-pontok is beleszámítanak a végeredménybe.

A projektbe bevont fiatalok mindemellett még egy további módon is üzennek az erőszak-ellenesség visszaszorítása érdekében: a projekt két éve során rendszeresen kisfilmeket, cikkeket, hangos összeállításokat készítenek a témához kapcsolódóan. Joós Klára ifjúságsegítő ebben a munkacsoportban dolgozik: – Mindig is érdekelt a filmkészítés. Most szakmabeliektől tanulhattunk szerkesztési, operatőri, videovágási alapismereteket. Nekem egyébként ez utóbbi a kedvencem, pompás érzés a társaimmal közösen alkotni! Az egyik film, amelynek elkészítésében én is segítettem, egy nehézsorsú kisgyerekeknek létrehozott közösségi térről szól; de készítettünk interjút gyermekotthonban élő fiatalokkal is a mindennapjaikról, és arról, az ő életükben melyek a legfontosabb értékek.

A fiatalok filmjeiket a nemzetközi projekt honlapjára töltik fel, és ugyanezt teszik külföldi társaik is. És bár eddig az éterben is egész jól meg tudták vitatni egymás munkáját, azért ezekről a belfasti táborban személyesen is lehetőségük lesz beszélgetni.