Megújulva várja a fiatalokat az orfűi ifjúsági tábor

Megszépült külső, kibővült szolgáltatások – újjáéledt az ifjúsági tábor (az egykori sporttábor) Orfűn. A legelső csoportok július 30-án vették birtokba a felújított szálláshelyet. Az épületegyüttes részleges helyrehozatala a működtető Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. pályázati sikerének köszönhető.

Legfeljebb nyolcágyas, kényelmes szobák, igényes vizesblokkok, új nyílászárók – megszépült épület fogadta azokat a szigetvári táncosokat és pécsi vízilabdásokat, akik az idei nyár közepén elsőként vehették birtokba a felújított orfűi ifjúsági tábort. – Nagy szükség volt a mintegy 90 főt befogadó épület alapos rendbehozatalára – mondja Kárpáti Árpád, a tábort működtető ifjúsági szervezet vezetője, – hiszen már igencsak leromlott állapotba került. Ötven éve, amióta megépült, tényleg csak a legszükségesebb karbantartásokat végezték el rajta. Csak hogy érzékelhető legyen, hogy milyen is volt ez a szálláshely: még a hazai legalacsonyabb kategóriájú besorolásnak sem felelt meg teljesen.

A Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint már 4 évvel ezelőtt beadták pályázatukat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vidéki ifjúsági szálláshely-korszerűsítéses kiírására. Az akkor még a Baranya Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő tábor felújítására benyújtott projekt most közel 52 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg. Az építési-átalakítási munkálatok már gyorsan mentek – a kivitelező alig három hónap leforgása alatt elvégezte a feladatát. A lehetőség tehát adott arra, hogy az egykor rendkívül népszerű szálláshely ismét benépesüljön, és az ország egész területéről vonzza ide a fiatalokat.

Kárpáti Árpád szerint pedig bőven van kereslet korszerű ifjúsági szállásokra. Pláne a Baranya megyei Orfűn, amely természeti és kulturális adottságai miatt is régóta kedvelt táborozóhely. Az egykori sporttábort a nagyszabású felújítás előtt csak a nyári szezonban, és szinte kizárólag edzőtáborként használták. A működtető ifjúsági szervezet célja az, hogy ezentúl tavasztól őszig élvezhessék a fiatalok, és, hogy szabadidős és egyéb tematikus táboroknak, sőt akár tréningeknek is helyet biztosítsanak itt. Az ügyvezető igazgató úgy fogalmaz, nagyon nagy lépést tettek meg azzal, hogy létrehoztak Baranyában egy magas igényeket is kielégítő ifjúsági szállást, mert országosan is kevés a hasonló férőhellyel és szolgáltatásokkal rendelkező tábor. Bár a projekt teljes megvalósításához közel 10 millió forinttal hozzá kellett járulniuk, ami jelentős anyagi terhet rótt rájuk, biztosak benne, hogy érdemes volt pénzt és energiát fektetniük a projektbe. Most már azon dolgoznak, hogy minél több fiatal használja ki a tábor nyújtotta szolgáltatásokat, lehetőségeket (többek között műfüves futballpálya, futópálya, tornaterem, közösségi terek, sportszer-kölcsönzés) és szerezzen itt szép élményeket. Ez biztos: a szálláskörülményeken most már semmi sem múlik.