HOLLAND-MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS LAKHATÁSI MEGOLDÁSOKKAL, ADÓSSÁGKEZELÉSSEL KAPCSOLATBAN

A lakosság lakhatással kapcsolatos eladósodásának problémája, valamint alternatív lakhatási megoldások keresése – ezekről a központi kérdésekről beszélgettek a szociális szférában dolgozó szakemberek Pécsett. A szakmai műhelymunka apropója egy jubileumi konferencia volt: a pécsi Ifjúságért Egyesület által működtetett úgynevezett ifjúsági lakóközösség éppen húsz éve létezik.

Két évtizeddel ezelőtt – a családok átmeneti otthona elődjeként – Pécsett is létrehozták az első ifjúsági lakóközösséget. Egy korabeli beszámoló szerint szorult helyzetben levő fiatal családok, házaspárok illetve gyermeküket egyedül nevelő anyák költözhettek oda. Vállalniuk kellett, hogy rendszeresen fizetik a rezsit, cserébe másfél éven át ingyen lakhatnak a lakásban. Együtt kellett működniük az Ifjúságért Egyesület szakembereivel annak érdekében, hogy idővel a saját lábukon is meg tudjanak állni.

A húsz év leforgása alatt számos körülmény változott, egy dolog azonban nem: az Ifjúságért Egyesület mindvégig azon dolgozott, hogy segítséget nyújtson a Pécsett és Baranya megyében élő fiataloknak problémáik kezeléséhez. Az egyesület jelenleg is futó kétéves modellprogramja – a Mindenre van megoldás elnevezésű – például a sellyei kistérségben élő családokat segíti. Célja, hogy szegénységben élő egyéneknek és családoknak nyújtott komplex támogatással hozzájáruljon hatékony háztartásgazdálkodásukhoz, adósságterheik megfelelő kezeléséhez, adósságaik rendezéséhez, mégpedig úgy, hogy ezzel párhuzamosan munkaerő-piaci helyzetük is javuljon.

A mostani szakmai beszélgetésen részt vett a Baptista Szeretetszolgálat koordinációs igazgatója is. Noéh András hangsúlyozta, a nehézsorsú emberek megsegítésében, lakáskérdéseik, adósságterheik megoldásában egyre nagyobb szerepet kell, hogy vállaljanak a civil szervezetek.

A fórumra külföldről is érkezett szakember: Jürgen Feuerriegel, az Ifjúságért Egyesület holland szakmai partnerszervezetének elnöke példákat hozott arra, hogy az ő hazájában melyek a régóta és jól működő alternatív megoldások a fenti gondokra.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a szociális munkások szerepe nélkülözhetetlen a nehézségek hosszútávú és hatékony megoldásához. Ők ugyanis a szociális ellátórendszer azon szereplői, akik „terepen” szereznek közvetlen tapasztalatokat, gyűjtenek ötleteket. Ezek pedig feltétlenül szükségesek a magasabb szinten megszülető döntések meghozatalához. Éppen ezért fontos a szociális szakma összefogása – akár a mindennapi gyakorlatban, akár a mostanihoz hasonló szakmai rendezvények alkalmával. A szervezők egyébként a sellyei modellprogram szolgáltatás- és szakmafejlesztési vállalásihoz kötődően bonyolították le a szakmai műhelyt, előkészítve ezzel a projekt eredményeinek fenntartását is.

Sándor Andrea, a szervező Ifjúságért Egyesület ügyvezető elnöke elmondta, a beszélgetés végén megfogalmazódott a hazai és külföldi szakemberek közötti együttműködés folytatása: – Fontos, hogy folyamatosan és hosszútávon tudjunk nemzetközi szinten is együttgondolkodni, tapasztalatokat cserélni, konkrét kérdésekre konkrét megoldásokat javasolni egymásnak. Éppen ezért – többek között a lakosság lakhatással is kapcsolatos eladósodásának további kezelésére – ezután is mindenképpen együttműködünk a holland partnerszervezetünkkel, az ottani városvezetéssel, és igyekszünk ebbe bevonni a helyi döntéshozókat is.

A holland szakmai partnerrel való együttműködés egyébként már eddig is hasznosnak bizonyult: a sellyei kistérségben kivitelezett Mindenre van megoldás című projekt előzménye, egy Pécsett megvalósított lakáskísérési program, épp egy hasonló holland ötlet adaptálásaként valósult meg.