50 éves a Babits Gimnázium

Az idei tanévben ünnepli a pécsi PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola fennállásának 50. évfordulóját. Az iskolaalapító elődintézmény az Újmecsekaljai Gimnázium első évfolyama az 1963/64-es tanévben indult a Bánki Donát úti általános iskola nyugati szárnyában.  A mai épületbe 45 éve költözött az intézmény, és ezzel egy időben vette fel a Komarov űrhajós ezredes nevét.  1989-től a PTE gyakorló gimnáziuma, az iskola 1990-től viseli büszkén Babits Mihály költő nevét.

Babits Gimnázium Pécs

PTE Babits M. Gimnázium Pécs

„1990-ben az egyetem névadójához igazodva a latinos, humán műveltségű Babits Mihály nevét vette fel az iskola. Megtisztelő számunkra, hogy nevével azonosíthatjuk az itt folyó oktatást és nevelést. Bíztunk abban, hogy műveivel, személyiségének varázsával kifogyhatatlan kincsesbányája lesz emberformáló munkánknak.

Mi jellemzi a mai Babits Gimnázium és Szakközépiskolát: Az intézmény élete sokszínű. A jó képességű, tehetséges tanulókat szakmailag és pedagógiailag felkészült tanárok segítik a tanulmányi versenyeken való eredményes szerepléshez és továbbtanuláshoz. Az iskola megkülönböztetett figyelemmel foglalkozik a környezetvédelmi, az egészséges életmódra és családi életre nevelés kérdéseivel. A képzésben kiemelt szerepet tölt be az angol és a német nyelv emelt szintű oktatása. Valamennyi tanuló megtanul számítógépen dolgozni, szöveget szerkeszteni és az Interneten ismereteket gyűjteni. Nagy hangsúlyt kap a biológia, a fizika, a matematika tanítása és az általános kommunikációs képességek fejlesztése is. A szertárak – a kor követelményeinek megfelelően – jól ellátottak: három számítástechnika-terem, nyelvi labor, könyvtár és az egyetemi hallgatók fogadására alkalmas tanári szobák, 2 tornaterem, üvegház állnak az oktatás szolgálatában. Igen aktív iskolánkban a sport-, a kulturális- és a szabadidős élet is.” – vallja magáról az intézmény.
2012. november 26-án, Babits Mihály névadó születésének évfordulóján indul el az az egész éves programsorozat, mely a volt és mai tanárokkal, tanulókkal, munkatársakkal közösen ünnepli meg a fennállást. A „születésnapon” műsoros megemlékezés mellett emlékfát ültetnek az egykori és mai intézmény munkatársai, tanulói. Az emlékfa ültetésen részt vesz az egykori diák Lovasi András is.

Az eltelt 50 tanév alatt több mint 7000 diák végzett az iskolában, jelenleg is 930 diák tanul az intézményben. Az iskola képzeletbeli „büszkeségfalán” több száz egykori diák szerepel, akik a tanulmányokat folytatva, a hétköznapi munkájuk során kimagasló eredményeket értek el a tudomány, a sport, a kultúra, a közélet területén, e sorban két Kossuth-díjas diák is szerepel, Dévényi Sándor építész és Lovasi András zenész, énekes.

PTE Babits Gimnázium

PTE Babits M. Gimnázium, Pécs

Forrás:  Babits-Komarov Baráti Kör