Garay ÉlményPince: egyedülálló turisztikai attrakció formálódik Szekszárdon

Hétről hétre új, egyre szebb képet mutat a szekszárdi Garay Pince. A nagymúltú, többszáz éves létesítmény átalakítása tavaly októberben kezdődött meg. Pályázati projekt keretében Magyarországon páratlan különlegességgé építik át. Idén nyáron igazi élménypinceként nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

Mit kell tudni a borról, a szekszárdi borvidékről? Mit mesélnek a legjobb helyi borászok? Hogyan metszik a szőlőt? Miként készítik a legízesebb nedűket?  Milyen a kulturált borfogyasztás? – Rengeteg egyéb kérdés mellett a fentiekre is választ kapnak mindazok, akik ellátogatnak majd a Garay ÉlményPincébe. Ráadásul háromórás izgalmas, korszerű és mélyreható élményprogram vár rájuk: a többi közt interaktív játékok, illatkamra, infografikák és egyéb számítástechnikai eszközök segítségével juthatnak érdekesebbnél érdekesebb információkhoz. A föld alatti körút végére teljeskörű áttekintést kapnak a szőlő- és borvertikumról, s az újonnan megszerzett tudásukat –  egy érintőképernyős felületen – még tesztelhetik is majd.

A fejlesztés projektgazdája a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft., amelynek ügyvezető igazgatója azt mondja, a beruházás megfelelően, a tervek szerint halad: – Miután a pincéből kibontottuk és eltávolítottuk a korábban bortárolásra szolgáló fa hordókat és beton tartályokat, valamint kitisztítottuk a falak fugáit, a tégla padlózat felszedése következett – tájékoztat Bálint Zoltán. – Jelenleg már a talajkollektor- és a gépészeti-vezetékek elhelyezése zajlik, haladunk az aljzatbetonozással és a talajnedvesség elleni védekezéssel. Az egyes pinceágakban már a betonlap burkolatok 90%-a is elkészült, következő munkafázisként pedig a válaszfalazások kezdődnek majd el.

A padlózat alatti dupla csőrendszer (az egyik a zöldenergiáé, a másik a fűtésé lesz) szintén érdekessége a beruházásnak, a majdani látogatókat azonban jobban érdekelheti az, hogy a fejlesztés várhatóan júniusban fejeződik be. A megújult pincének ráadásul már konyhája is lesz, ahol az ízletes étkek mellől természetesen a zamatos nedűk sem hiányozhatnak: a borvidék mintegy kétszázféle (!) borát forgalmazzák majd. Bálint Zoltán úgy fogalmaz: az említett föld alatti körút ezekkel kiegészítve bizonyosan egyedülálló turisztikai attrakciót jelent – így nyitják meg a szekszárdi Garay ÉlményPince 780 négyzetméteres borélmélmény-világát.

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. pályázott. A „Garay élménypince” című projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.