Másfélszeresére nőtt az érdeklődés a pécsi Gandhi gimnázium iránt

Mozgalmas hónapon van túl a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégium.  Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében fontos projekteseményekre került sor januárban, a beiskolázás érdekében pedig újabb és újabb nyílt napokat is tartottak. Hogy az utóbbit pontosan mekkora sikerrel, az néhány napon belül derül ki, de az előzetes visszajelzések alapján jelentősen nőtt a Gandhi népszerűsége.

Négy nyílt napot is tartott az elmúlt hetekben a Gandhi Gimnázium és Kollégium – mondja az intézmény programfelelőse.  Sárkány Henrik tájékoztatása szerint nemcsak az iskola hirdetett meg ilyen eseményt, de külön is bejelentkeztek általános iskolában végzős csoportok, hogy tájékozódnának a Gandhi szellemiségéről, múltjáról, jelenéről, hangulatáról, intézményegységeiről és a következő tanévre meghirdetett képzéseiről. A jelek szerint sokan meggyőződtek arról, hogy milyen tartalmas oktatást nyújtanak és milyen sokféle segítséget adnak itt a diákoknak – erről tanúskodik, hogy az egy évvel ezelőttinél másfélszer többen ígérkeztek el a gimnáziumba. Sárkány Henrik szerint az intézmény által kínált ingyen étkezés, széles szociális háló és a támogatások vonzereje is egyértelmű, de érezhető, hogy a Gandhi gimnázium hírneve is kezd helyreállni: a jelenlegi diákjai jól érzik itt magukat, ennek pedig mind szélesebb körben megy híre. A következő tanévben induló évfolyamba továbbra is jelentkezhetnek a középiskola-választás előtt állók – a tehetséges, rászoruló, a roma/cigány táncok, hagyományok iránt érdeklődő gyerekeknek ideális célállomás lehet a Gandhi.

Január 15-én az intézmény „Esélyháló” című pályázati projektje került fókuszba – az a program, amelynek az a célja, hogy fejlessze a tanulók cigány önazonosság-tudatát, szorosabbá tegye a gimnáziumhoz való kötődésüket, és hogy azok még több ismeretet, fogódzót kapjanak a későbbi életükhöz. A projekt keretében szervezett műhelyfoglalkozáson a Leőwey Klára Gimnázium és a Hajnóczy József Kollégium intézményvezetői, programfelelősei megismerhették a Gandhiban zajló Arany János Kollégiumi Programot, majd a résztvevők feltárták a különbözőféle Arany János programokban szereplő pécsi intézmények közötti együttműködési lehetőségeket. Ez ahhoz szükséges, hogy a későbbiekben majd közösen előmozdíthassák a helyi szintű közös munkát. A következő workshopon már a diagnosztizálás és az egyéni fejlesztési tervek korszerű informatikai eszközökkel való készítése lesz a téma.

Január 24-26-án aztán egy másik, az „Egyedül nem megy – együtt könnyebb!” című pályázat keretében tartottak projektindító hétvégét az intézményben. Az első napi konferencián Déri Ildikó igazgató mutatta be a projektet, amely arról szól, hogy 21 mentor közreműködésével 46 diák érettségire és továbbtanulásra felkészítését igyekeznek elősegíteni, csökkentve utóbbiak mulasztott tanóráinak számát, és javítva a tanulmányi eredményeiket. A rendezvényen Garai Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is felszólalt, aki beszédében a fejlődés és a tanulás fontosságát hangsúlyozta. A szombati egész napos program kooperatív technikák alkalmazásával a mentorok és mentoráltjaik összeszoktatását célozta, többféle játékos és szituációs feladat közepette. A diákok egyebek mellett pályaorientációs segítséget kaptak, álláshirdetéseket írtak, prezentációt készítettek – mindezt aktívan és jó hangulatban. Befejezésképp pedig átvehették a pályázatban nekik járó írószer-csomagokat is.

Déri Ildikó igazgató szerint az említett két pályázati projekt is jól példázza, hogy a Gandhi mind színvonalasabb és érdekesebb oktató-nevelő munkával igyekszik segíteni tanulóinak tájékozottságát, eredményességét, boldogulását – cserében viszont egyre jobb teljesítményt vár el tőlük.

Pécs, 2014. február 1.

További információ:

telefon: 72/238-893, 72/539-651, 72/539-652, 20/348-6100;

honlap: www.gandhigimi.hu