Pécsi biogázüzem: már túl az építkezés felén

Szerkezetkész a Pécs határában épülő biogáz-erőmű épületeinek többsége – a szennyvíziszapból energiát előállító üzem alapkövét tavaly novemberben tették le a baranyai megyeszékhelyen. A 2,1 milliárd forintos beruházásból megvalósuló létesítmény idén nyáron már készen áll a próbaüzemre.

A tervek szerint halad, a készültség meghaladja a 60 százalékot a biomű építkezésén – számolt be a Tettye Forrásház Zrt. beruházást koordináló projektcége, a Biomű-Baranya Kft. A kivitelezési munkák 2013 őszén kezdődtek, azóta a pécsi szennyvíztelepen zajló építkezés látványos eredményeket hozott. A szennyvíziszapból és hulladékból zöld energiát előállító erőmű épületeinek és műtárgyainak többsége szerkezetkész.

Magasra nőttek, már a pécsi szennyvíztelep melletti autóútról is láthatóak a leendő erőmű reaktoraként szolgáló tornyok. A két, egyenként 4000 köbméter űrtartalmú, 21 méter magas szerkezet 250 földbe mélyesztett betoncölöpre épült. Bőséges alapozást végeztek az építők: a betoncölöpök összes hosszúsága nyolcszor kiadná a pécsi TV-tornyot. Az erőmű tornyai egyenként 4 millió liter sűrített szennyvíziszapot zárnak majd magukba, hogy abból biogáz termelődhessen; a hatalmas terhelést kúszózsalus technikával, belső utófeszítéssel készülő betonfalak viselik majd. Jelenleg a födém feletti, biogáz összegyűjtésére szolgáló szerkezet építésén dolgoznak a szakemberek.

A teljes energiatermelési folyamat persze több elemből áll, a rothasztókon kívül a technológia részeként további vasbeton medencék, mélyaknák és gépházak is épülnek. A szerkezetek felépítése után heteken belül helyükre kerülnek a nyílászárók, megkezdődnek a szigetelési és homlokzatépítési munkálatok. Hogy a környezetbe semmiféle szennyező anyag ne kerülhessen ki, a szennyvízzel és a biogázzal érintkező műtárgyak különleges minőségű betonból készülnek és belső gázzáró bevonatot is kapnak. A szigetelést tesztelő víztartási próbák már zajlanak, majd a gáztartási próbákra kerül a sor.

A szennyvíztelep tisztítási folyamataihoz újabb állomásként csatlakozik az iszap kezelése, hasznosítása. Ehhez szükséges a vezeték- és úthálózat bővítése is, amelynek kialakítása télen sem állt le. Tavasszal a szennyvíziszap és a hulladékok feldolgozás munkáját végző technológia gépészeti kivitelezése kezdődik meg, a munkák befejezését nyárra, a próbaüzem lezárását az év végére tervezik.

A biogázüzem a pécsi szennyvízkezelés befejező eleme. A tisztítási folyamat során keletkező mellékterméket, a szennyvíziszapot helyben, a legkorszerűbb technológiával kezelik és hasznosítják, a kinyert biogázból pedig városi felhasználásra termelnek zöldáramot. A „Biogázüzem létesítése Pécsen” című, KEOP-4.4.0/11-2011-0038 azonosítószámú projekt 925 562 500 Ft-os pályázati támogatás segítségével valósul meg.

Az építéshez most jelképesen az iskolások is csatlakozhatnak: a Tettye Forrásház Zrt. pályázatán a biogázüzem makettjét készíthetik el a diákok, a fődíj egy ivókút. Részletek a www.tettyeforrashaz.hu oldalon.